Tegenwoordig krijg je steeds vaker te maken met de nieuwste technieken. Je kunt er bijna niet meer omheen. Ook de spelcomputers zijn niet meer wat het vroeger waren. Je hebt nu een gigantische keuze aan spelcomputers zoals de Xbox, Playstation en Nintendo. Daarnaast wordt er steeds vaker gegamed op een smartphone of tablet.

In het begin lijkt het spelen van deze spellen onschuldig, totdat je echt niet meer zonder kunt. Je basisbehoeften zoals je persoonlijke hygiëne en je gezondheid worden verwaarloosd door het spelen van JOUW spel. Het is super belangrijk dat je zo snel mogelijk je highscore of status behaalt, je denkt zelf dat je nu echt niet meer kunt stoppen.

De game-industrie ontkent dat een gameverslaving bestaat. Volgens hen wordt een verslaving geassocieerd met een middel dat je inneemt.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de gameverslaving nu echter erkent als officiële gedrags-ziekte, net als gokken. Voor gokken zijn er strenge regels die er voor gamen nog niet zijn. Uiteindelijk hopen ze net zoals in Casino’s, een limiet te kunnen stellen aan bijvoorbeeld de game-tijd.

Door het spelen raak je vaak heel erg vermoeid. Je krijgt hoofdpijn en al snel geïrriteerde ogen door het continu concentreren op het beeldscherm. Onbewust verwaarloos je belangrijkere zaken en vergeet je dingen. Je raak sneller geïrriteerd, zeker als je even niet kunt spelen. Doordat je zoveel speelt, krijg je onenigheid met je naasten waardoor je minder lekker in je vel zit. Eigenlijk wil je nu alleen nog maar meer spelen om deze emoties te onderdrukken. Je zit vast in een neerwaartse spiraal. Het is belangrijk dat je er voor gaat zorgen dat deze veranderd in positieve, opwaartse spiraal!

Als je een gameverslaving hebt is het van belang dat je hulp zoekt bij een verslavingszorginstelling. Psychologen bekijken niet alleen de daadwerkelijke verslaving maar behandelen ook de onderliggende problematieken. De professionals van Vincere staan graag voor je klaar om je te helpen met je gameverslaving en eventuele andere problematieken.

Wist je dat…

  • … gamen vaak als middel wordt gebruikt om problemen in de ‘echte’ wereld te ontlopen? Dit noem je vluchtgedrag.
  • …een gameverslaving vaak niet gebaseerd is op het game-talent, maar op de tijd die je erin investeert?
  • …een gameverslaving vergelijkbaar is met bijvoorbeeld een alcoholverslaving? Het intens verlangen voor het spelen en het prettige gevoel erna, komen duidelijk overeen.
Het verhaal van Bas

Het verhaal van Bas

Bas (28) voelde zich op jonge leeftijd al het zwarte schaap. Hij probeerde zich te mengen tussen de populaire jongens van de straat waar hij al gauw mee deed met het roken van joints. Begin 2017 startte hij bij Vincere voor zijn alcohol- en...

Het verhaal van Karima

Het verhaal van Karima

Hoewel ze er zelf niet bewust van was dat ze een verslaving had, heeft de familie van Karima haar ogen geopend. Op 4 augustus 2017 is ze haar klinische behandeling in Cadier en Keer gestart waardoor ze tot op de dag van vandaag clean is van alcohol en...

‘Geestelijke gezondheidszorg onhoudbaar bij huidig beleid’

‘Geestelijke gezondheidszorg onhoudbaar bij huidig beleid’

Een gebrek aan geld, personeel en innovatie brengt levering van zorg in gevaar, waarschuwt KPMG, dat wijst op noodzakelijke investeringen. De geestelijke gezondheidszorg in Nederland biedt patiënten goede uitkomsten maar is duur in vergelijking met landen om ons heen....

Contactformulier

Starten met een behandeling?

Wil je breken met je verslaving? Neem dan contact op voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek bekijken wij hoe wij je het beste kunnen helpen. Wij bieden namelijk altijd behandelingen op maat aan. Zo hebben we voor iedereen de juiste aanpak.