“Als mijn naaste verslaafd is, wat kan ik dan doen?”

Als familielid of naaste heb je vaak veel te verduren als iemand in je omgeving kampt met een verslaving. Je verzamelt informatie wat jij kunt doen om je naaste te helpen van zijn verslaving af te komen en probeert hem aan te melden bij verslavingszorginstellingen.
Je merkt dan vast al gauw dat je eigenlijk niet iemand anders kunt aanmelden voor hulp. Toch zijn er mogelijkheden om hulp te krijgen. Zo zijn er namelijk interventionisten die ervoor kunnen zorgen dat jouw dierbare verslaafde hulp krijgt. 

De interventionist
Een interventionist is een professional die een familiesysteem begeleid om de dierbare verslaafde te helpen te bevrijden uit zijn verslaving en eventueel andere problematieken. Peter ter Horst is zo’n professional die de familie en naasten gedurende het proces begeleid.

Een interventie regelen gebeurt niet van de een op de andere dag. Het is een proces welke meerdere weken in beslag zal nemen dat begint met de familie, zonder dat de verslaafde het weet.

Allereerst krijgen de naasten een intakegesprek op locatie met Peter ter Horst en zijn team. Dit intakegesprek is nodig om zoveel mogelijk informatie te verkrijgen zodat er een duidelijk beeld gevormd kan worden van het familiesysteem en de betreffende verslaafde met zijn/haar problematieken. Voor de interventie is het belangrijk dat alle neuzen van de betrokkenen dezelfde kant op staan. Iedereen die in het proces zit, moet er namelijk voor de volle 100% voor gaan. De verslaafde heeft bij de daadwerkelijke interventie namelijk één keus. Óf je gaat vandaag nog de kliniek in óf al het contact met de familie wordt verbroken en de deuren gaan dicht.

Wat als…?
Alle emoties en consequenties worden op papier gezet door middel van een zogenoemde ‘Impact letter’. Tijdens de officiële interventie met de verslaafde worden deze impact brieven voorgelezen door de betrokkenen.

Het is van belang, dat áls de verslaafde ervoor kiest om niet mee te gaan, dat betrokkenen zich ook aan de afspraken houden: Geen telefoontjes, mailtjes of brieven. Geen geld of onderdak bieden. Alle deuren gaan- en blijven dan ook bij iedereen dicht voor de verslaafde. Hierdoor is er geen ruimte voor de verslaafde om zijn oude en bekende gebruikersweg te blijven bewandelen en zal deze vroeg of laat breken en alsnog hulp aanvaarden.

Je zult je vast afvragen waarom je dit niet zelf kunt doen. Het antwoord is vrij duidelijk;
Peter ter Horst interventies regelt voor de verslaafde namelijk een (detox)bed bij Vincere in de kliniek. Zodra de interventie in de ochtend gedaan is, gaat de verslaafde diezelfde dag nog naar Margraten voor de klinische opname. Dit is namelijk het struikelblok dat een naaste zelf niet kan regelen. Zodra je zelf een interventie doet maar hij/zij niet direct de kliniek in kan, heeft namelijk de gehele interventie geen enkel nut gehad.

Altijd geslaagd
Wat de verslaafde op de dag van de interventie ook besluit; een interventie is altijd geslaagd. Zolang de naasten zich houden aan de consequenties die zij zelf hebben opgesteld, zal de verslaafde uiteindelijk alsnog vragen om hulp.

Peter ter Horst en zijn team werken onder meer samen met Vincere GGZ. Hierbij zijn er korte lijnen met het casemanagement waardoor de verslaafde direct kan worden ingepland voor klinische opname op dezelfde dag als de interventie.

Met ruim 7 jaar ervaring als interventionist weet Peter wel hoe belangrijk familie en naasten zijn in het herstelproces van de verslaafde. Hij hoopt dat Herstel Coaching steeds meer ingezet zal worden en dat in de toekomst iedereen gebruik kan maken van intensieve één-op-één coaching na de klinische behandeling bij Vincere.

Je kunt het niet alleen
Je bent blij; je dierbare heeft eindelijk de hulp geaccepteerd!
Zodra de verslaafde in zorg gaat bij Vincere en de mensen om hem heen niet mee veranderen, is de kans groot dat iedereen, inclusief de verslaafde, weer terugvalt in oude patronen.

Vaak merken we dat de familie of naasten de laatste jaren zo geleefd zijn door de verslaafde, dat het gehele systeem ondersteuning nodig heeft. We zien vaak dat familie de verslaafde vertroetelt en overal in meegaat om discussies te voorkomen. Het is van belang dat je de focus weer op jezelf gaat leggen en o.a. gaat ontdekken waar jouw grenzen liggen. Hierin is het ook belangrijk dat je de verslaafde persoon de ruimte geeft om te herstellen, zodat er ook meer ruimte voor jezelf is om in herstel te komen.
Het is goed om hiervoor een familiecounselor te zoeken die jullie hierin kan ondersteunen.

Het moment van de interventie is intensief voor iedereen. De kans bestaat dat je een reactie hebt gekregen die je niet verwachtte. Je dierbare schaamt zich en voelt zich misschien wel verraden. Hoe moeilijk het op de dag van de interventie ook is geweest, na de detox en klinische behandeling bij Vincere zal hij je dankbaar zijn dat je een interventie geregeld hebt, uit liefde voor hem.

 

Herken jij jezelf of iemand uit je omgeving met deze hulpvraag? Is er iemand in jouw omgeving die kampt met een verslaving? Ben je geïnteresseerd in een interventie? Neem dan contact op met het casemanagement van Vincere via: casemanagement@vincere-ggz.nl

 

 

Naasten

Naasten

Wat moet je doen als je kind, ouder of vriend verslaafd is? Of het nu gaat om een drugs-, gok- of alcoholverslaving, elke verslaving heeft invloed op de mensen in de omgeving van de verslaafde. De gevolgen zijn er niet alleen voor de verslaafde zelf, maar ook voor de...

Contactformulier

Starten met een behandeling?

Wil je breken met je verslaving? Neem dan contact op voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek bekijken wij hoe wij je het beste kunnen helpen. Wij bieden namelijk altijd behandelingen op maat aan. Zo hebben we voor iedereen de juiste aanpak.