Dubbele diagnose

Dubbele diagnose – verslaving en psychische stoornis

Bij een dubbele diagnose heeft u zowel een verslaving als een psychische stoornis. Een dubbele diagnose bestaat er in vele soorten en verschilt dan ook sterk per persoon. U kunt bij ons terecht, hoe ernstig uw dubbele diagnose ook mag zijn. Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van een dubbele diagnose. Hierbij pakken wij zowel uw verslaving en psychische stoornis aan. Neem daarom contact met ons op. Bel onze deskundige medewerkers op het nummer 085 401 25 75 of stuur een e-mail naar info@vincere-ggz.nl.

Wat is een dubbele diagnose?

Iemand met een dubbele diagnose heeft te maken met een verslaving en stoornis van psychische aard. Uit onze jarenlange ervaring in de gezondheidszorg weten wij dat dit vaak samengaat. Er bestaan hierbij veel verschillende varianten. Dit geldt zowel voor de soort verslaving als de soort stoornis. De oorzaak van een dubbele diagnose verschilt ontzettend per persoon. Er is een onderscheid te maken tussen twee mogelijkheden:

 1. De psychische stoornis leidt tot de verslaving;
 2. De verslaving leidt tot de psychische stoornis.

Psychische stoornis leidt tot verslaving

In het eerste situatie kampt iemand eerst met een psychische stoornis. Over het algemeen is het niet eenvoudig te leven met een aandoening als deze. Sommige mensen grijpen op moeilijke momenten naar manieren en middelen die hen op dat moment lijken te helpen. Zo kunt u bijvoorbeeld uw hersenen proberen te verdoven door drugs te gebruiken. Voor u het weet zijn de drugs de enige manier voor u om pijnvrij te kunnen leven. Het staat natuurlijk buiten kijf dat drugs slecht voor uw gezondheid zijn en u dus een groot probleem heeft.

Verslaving leidt tot psychische stoornis

In de tweede situatie is de verslaving als eerst aanwezig. In dat geval houdt de verslaving u zich in zijn greep en bent u niet meer in staat om uzelf los te maken. Het is voor veel verslaafden erg frustrerend om te merken dat zij niet in staat zijn zelf af te kicken. Dit zorgt voor erg negatieve gevoelens over uzelf. Door al deze negatieve gevoelens kunt u een psychische stoornis ontwikkelen zoals een depressie. Dit zorgt ervoor dat u zich vaak nog slechter voelt over uzelf. Voor u het weet zoekt u wederom uw uitvlucht in uw verslaving. Dit is een negatieve vicieuze cirkel waar u direct uit moet breken. Neem hiervoor contact met ons op.

Oorzaak van psychische stoornis

Er zijn verschillende soorten psychische stoornissen waar u mee te maken kunt krijgen. Deze kunnen zowel aangeboren als niet-aangeboren zijn. Het verschilt daarbij per persoon hoe vatbaar iemand is voor een psychische stoornis. Er zijn veel mogelijke oorzaken van een psychische stoornis. Daarbij zijn de oorzaken afhankelijk van sociale, biologische en psychische factoren. De oorzaken kunnen zowel direct (op de korte termijn) als indirect (op de lange termijn) tot uiting komen. Enkele mogelijke oorzaken hierbij zijn als volgt:

 • Aangeboren (erfelijkheid);
 • Alcoholmisbruik (bv. Korsakov of een delier);
 • Burn-out (psychische overbelasting);
 • Dementie (alzheimer);
 • Drugs (softdrugs of harddrugs);
 • Hersenbeschadiging of hersenaandoening (zoals een beroerte);
 • Manisch stoornissen, manisch-depressieve stoornissen;
 • Problemen opgelopen tijdens uw opvoeding;
 • Trauma’s die u opgelopen heeft in uw jeugd.

De praktijk wijst vaak uit dat er combinaties van oorzaken plaatsvinden. De ene oorzaak versterkt dan de andere, bijvoorbeeld.

Soorten psychische stoornis met verslaving – dubbele diagnose

Er zijn verschillende soorten psychische stoornissen die samen kunnen gaan met een verslaving. Denk daarbij aan:

Dubbele diagnose – Hoe gaat een psychische stoornis en verslaving samen?

Over het algemeen versterken een psychische stoornis en verslaving elkaar op een problematische manier. Een verslaving is daarbij vaak een manier om de realiteit te ontvluchten. Het biedt hierin een kortdurend antwoord op de langdurige problemen die een stoornis met zich meebrengt. Het leven met een dubbele diagnose is zonder hulp niet makkelijk.

Soorten verslavingen die samengaan met psychische stoornis

Psychische stoornissen kunnen op verschillende manieren samengaan met een verslaving. De link tussen een eetstoornis en een eetverslaving is zo bijvoorbeeld al snel gelegd. Iemand met een depressie gebruikt mogelijk stimulerende drugs zoals cocaïne en iemand met een angststoornis gebruikt alcohol of medicatie om de realiteit te ontvluchten. Wat uw verslaving dan ook mag zijn, u kunt bij ons terecht voor hulp. Bel ons op het nummer 085 401 25 75 of mail naar info@vincere-ggz.nl voor de hulp die u verdient.

Behandelen van dubbele diagnose

Wie kampt met een dubbele diagnose heeft in principe twee (of meer) soorten problemen. Een aanpak waarbij maar één van de twee problemen wordt aangepakt, is in onze optiek niet effectief. Bij Vincere staan we voor kwaliteit en streven wij naar de best mogelijke behandeling voor u als patiënt. Wij hebben ons daarom gespecialiseerd in een dubbele diagnose. De behandeling van een dubbele diagnose zit ingewikkelder in elkaar dan een enkele verslaving. Zo kan een psychische stoornis de symptomen van een verslaving nabootsen en vice versa. Bij onze specialisten bent u echter aan het juiste adres.

Diagnose stellen – dubbele diagnose

Om goed in te schatten wat de best mogelijke behandeling is, vindt er bij een eerste afspraak een intakegesprek plaats. Hierbij spreekt u met een gespecialiseerd psycholoog over uw problematiek. Naast uw verslaving en aandoening worden allerlei gebieden van uw leven besproken. Op deze manier velt uw psycholoog een oordeel over hoe wij u zo goed mogelijk kunnen helpen. Na afloop van het intakegesprek spreekt de psycholoog met een psychiater. Samen wordt gekeken naar het behandelplan dat u zo goed goed mogelijk kan helpen. Wij stellen u als patiënt altijd centraal en gaan altijd professioneel en persoonlijk met u om.

Terugvalpreventie van de verslaving in een dubbele diagnose

Wij vinden het belangrijk om bij onze behandelingen te streven naar een resultaat waar u blijvend profijt van heeft. Wij proberen dan ook de kans op een terugval zo ver mogelijk terug te dringen. Daarnaast geven wij u richtlijnen mee en begeleiden wij u zodat u met uw verslaving kunt omgaan.

Vincere – specialist in de behandeling van een dubbele diagnose

Heeft u een dubbele diagnose en wilt u losbreken van de ellende waar u in het dagelijkse leven mee kampt? Neem dan contact met ons op. De eerste stap heeft u genomen door deze pagina te lezen. Het is nu nog een kleine moeite ons te bellen op 085 401 25 75 of een e-mail te sturen: info@vincere-ggz.nl.

Direct hulp nodig?

 

 

Waarom Vincere?

Geen eigen bijdrage

Dubbele diagnosegroep

Persoonlijke benadering

Geborgen sfeer

Korte wachttijden

Uitgebreid behandelaanbod

Engelstalige behandeling

Ouderen groepen (50+)

Familieprogramma voor naasten

Intensief behandelprogramma

Klinieken in Portugal en Zuid Afrika