Alcohol verslaving stoppen

Gameverslaving

Gameverslaving kan grote gevolgen hebben. De makers weten dan ook als geen ander hoe zij verslavende elementen in een spel kunnen stoppen. Hobbymatig een spelletje spelen kan daardoor snel omslaan in een verslaving. Bovendien kun je tegenwoordig overal gamen: op je computer, XboX, Playstation, Nintendo of mobiele telefoon. Het beeld dat alleen jongeren kampen met gameverslavingen klopt overigens niet. Iedereen kan er immers mee te maken krijgen. Vaak is het een uitvlucht van de realiteit.

Ben ik verslaafd aan gamen?

 • Je gamet meer dan je zou willen
 • School, werk, hobby’s en sociale bezigheden lijden eronder
 • Je kunt jezelf lastig ook losmaken van de games
 • Gamen is bovendien je eerste prioriteit
 • Tot slot, je kunt niet stoppen

Herken je jezelf in één of meerdere stellingen? Dan kan het zijn dat je verslaafd bent. Voor hulp of meer informatie neem vrijblijvend contact op via info@vincere-ggz.nl of 085 401 25 75.

Effecten van games

Gameverslaving komt tegenwoordig steeds vaker voor. Vaak wordt er gedacht dat vooral jongeren ermee kampen, maar ook ouderen kunnen verslaafd raken aan gamen. Veel games bevatten namelijk verslavende elementen. De makers willen dan ook graag dat je door blijft spelen. Zo wordt er bijvoorbeeld vaak gebruik gemaakt van een moeilijkheidsgraad en diverse levels. Dit zorgt ervoor dat je door blijft spelen om maar verder te komen in het spel. Een ander voorbeeld zijn de highscores van andere spelers die in beeld staan. Dit maakt het verleidelijk om door te blijven spelen om anderen te verslaan of overtreffen. Bovendien zijn games een uitvlucht om even te ontsnappen aan het echte leven. Je kunt je terugtrekken in een fantasiewereld. 

Risico’s 

De risico’s zijn groot. Zo kun je door een gameverslaving ernstige gezondheidsklachten krijgen. Je kunt er ook depressief van worden, angstig, agressief, somber en futloos. Mensen die verslaafd zijn aan gamen, verzorgen zichzelf bovendien vaak slecht. Ze slapen bijvoorbeeld (te) weinig, eten ongezond of niet, bewegen niet genoeg en raken daardoor in een sociaal isolement.

Er zijn verschillende games waarvan sommige een groter verslavingsrisico hebben dan andere spellen. 

 • Multiplayer online games 

  Dit zijn spellen die je samen met anderen speelt in een digitale wereld. Voorbeelden zijn Runescape, World of Warcraft, Call of Duty en Battlefield. Het risico op verslaving is hierbij groot, omdat de de groepsdruk groot is, de tunnelvisie sterk en de beloningscyclus kort. Bovendien zijn deze games bij uitstek geschikt om te ontsnappen aan de werkelijkheid.

 • Browser games

  Deze kleine spelletjes speel je online. Denk aan Wordfeud, Farmville of spelletjes op je mobiele telefoon. Het risico op verslaving is hierbij kleiner. Ze hebben wel een korte beloningscyclus, maar er is geen groepsdruk en er is ook geen sprake van een fantasiewereld om in te ontsnappen. De spellen hebben meestal ook een einde, waardoor het makkelijker is om ermee te stoppen. 

 • Offline games

  Dit zijn spellen die je offline speelt op bijvoorbeeld een XboX, Wii of DS. Voorbeelden zijn FiFa Voetbal, Grand Theft Auto, maar ook Super Mario en Pacman vallen in deze categorie. De verslavingsrisico’s van deze games verschillen sterk. Ze hebben vaak een sterke fantasiewereld die vergelijkbaar is met de multiplayer online games, maar kennen daarentegen wel vaak een einde. Bovendien ontbreekt de groepsdruk. 

Behandeling gameverslaving

Elke verslaving is anders. Vincere GGZ biedt daarom behandelingen op maat aan. Tijdens een intakegesprek met een gespecialiseerd psycholoog wordt bepaald welke behandeling het beste aansluit bij jouw gameverslaving. Wij bieden de volgende behandelingen aan:

Poliklinische behandeling (eenmaal per week)
Avondbehandeling (twee avonden per week)
Tweedaagse dagbehandeling (twee dagen van 9.00 tot 17.00 uur)
Vijfdaagse dagbehandeling (vijf dagen per week van 9.00 tot 17.00 uur)
Opname in een kliniek in Nederland
Opname in een kliniek in Portugal
Opname in een kliniek in Zuid-Afrika

Lees meer over de behandelingen van gameverslaving en de kosten en vergoeding.

Dubbele diagnose

Vincere is gespecialiseerd in het behandelen van zogenaamde dubbele diagnoses. Dit houdt in dat je behalve de verslaving kampt met een psychische – of psychiatrische stoornis. Dit kan van alles zijn: ADHD, ADD, PTSS, een angststoornis, een persoonlijkheidsstoornis of een depressie.

Bij een gameverslaving komen vaak klachten als eenzaamheid, angst, depressie en een negatief zelfbeeld voor. Het is belangrijk om te achterhalen of deze problemen ervoor zorgen dat je bent gaan gamen of dat deze klachten zijn ontstaan door het gamen. Door de oorzaak van een verslaving aan te pakken, is de kans op volledig herstel namenlijk het grootst. 

Andere vormen van gameverslaving

Vincere GGZ is daarnaast ook gespecialiseerd in het behandelen van combinatieverslavingen zoals:

– Gameverslaving en alcoholisme
– Gamen en cannabis verslaafd
– Verslaafd aan games en cocaïne

De praktijk wijst uit dat deze combinaties vaak voorkomen, maar uiteraard zijn er ook diverse andere combinatieverslavingen mogelijk. 

Internet

Ook andere digitale verslavingen komen tegenwoordig vaker voor. Denk daarbij aan:

 • (Online) koopverslaving
 • Social Media-verslaving
 • Pornoverslaving

Dit zijn geen gameverslavingen, maar dit zijn ook voorbeelden van verslavingen die zijn ontstaan door de opkomst van internet. 

Vincere GGZ is gespecialiseerd in het behandelen van diverse soorten verslavingen. Kijk ook eens op veelgestelde vragen voor meer informatie hierover. Contact opnemen kan via info@vincere-ggz.nl of 085 401 25 75.

Direct hulp nodig?

 

 

Waarom Vincere?

Geen eigen bijdrage

Dubbele diagnosegroep

Persoonlijke benadering

Geborgen sfeer

Korte wachttijden

Uitgebreid behandelaanbod

Engelstalige behandeling

Ouderen groepen (50+)

Familieprogramma voor naasten

Intensief behandelprogramma

Klinieken in Portugal en Zuid Afrika