Alcohol verslaving stoppen

Koopverslaving – verslaafd aan kopen/shoppen

Bijna iedereen vindt het leuk om zo nu en dan eens wat aankopen te doen. Iemand met een koopverslaving (shopverslaving) heeft echter meer dan een gat in de hand. Dit gedrag is dan ook niet onschuldig en kan veel nadelen teweegbrengen. Een koopverslaving is namelijk net als elke andere verslaving. Zo kunt u nauwelijks uit uzelf stoppen en na verloop van tijd houdt de verslaving u dan ook in zijn greep. In dat geval dient u direct hulp te zoeken. Bel ons daarom op 085 401 25 75 of stuur een e-mail naar info@vincere-ggz.nl voor de hulp die u zo hard nodig heeft!

Wat is een koopverslaving?

Iemand met een koopverslaving zal op dwangmatige wijze aankopen blijven doen. Ook al heeft u de spullen die u koopt totaal niet nodig, uw hersenen vertellen u dit echter wel. Een koopverslaving is een vorm van gedragsverslaving en werkt hetzelfde als andere vormen van verslaving zoals een alcoholverslaving of gameverslaving. Uw hersenen belonen u bij iedere nieuwe aankoop met dopamine, ook wel uw gelukshormoon genoemd. Hierdoor krijgt u op korte termijn een kick bij de aanschaf van iets nieuws. In de werkelijkheid zit u in de greep van uw verslaving. Dit beseft u zich waarschijnlijk ook later, wanneer de kick is weggezakt. Dit gevoel kan ervoor zorgen dat u zich schaamt en zorgt voor negatieve gevoelens over uzelf.

Vormen van koopverslaving – verschillende soorten shopverslaving

Er zijn verschillende vormen verslaving die ieder een eigen beweegreden of problematiek hebben. Mogelijk herkent u zich in onderstaande opsomming. Neem in dat geval contact met ons op voor hulp bij uw verslaving.

  • Dwangmatig aankoopgedrag wanneer u zich emotioneel niet goed voelt;
  • U wil altijd de perfecte aankoop doen. Ook al heeft u iets helemaal niet nodig;
  • Verzamelgedrag: u wilt graag zo veel mogelijk producten;
  • U jaagt op koopjes – ook al heeft u de producten eigenlijk helemaal niet nodig;
  • Als u dingen in een opwelling koopt, brengt u daarna geregeld weer terug. Met dit geld kunt u weer nieuwe aankopen doen.

Wanneer heb ik een koopverslaving?

Het is soms lastig te bepalen of u al dan niet een koopverslaving heeft. Veel mensen vinden shoppen immers leuk en besteden er veel te veel geld aan. Toch is ‘zo nu en dan’ een aankoop doen anders dan wanneer u een koopverslaving heeft. Er zijn een aantal punten die daarbij naar voren toe komen.

  • Dingen kopen is voor u een manier om uw nare gevoelens kwijt te kunnen;
  • U geeft meer geld uit dan u eigenlijk kwijt kunt;
  • Relaties worden negatief beïnvloed door uw aankopen;
  • U verliest de controle over uzelf door de koopverslaving.

Wat centraal staat bij een eventuele koopverslaving is de controle die het over u heeft. Heeft u idee dat u zelf kunt losbreken van uw verslaving? Of vervalt u steeds weer in uw oude gedrag en beheerst het uw leven? In dat laatste geval kampt u met een koopverslaving en is het tijd om professionele hulp te zoeken. Er klampen namelijk diverse nadelen en risico’s aan een shopverslaving.

Risico’s koopverslaving – wat zijn de nadelen?

Er kleven meerdere nadelen en risico’s aan koopverslaving. Enkele daarvan liggen voor de hand. Andere nadelen zijn wat minder zichtbaar maar kunnen nog steeds erg nadelig voor u werken.

Koopverslaving – financiële problemen

Een voor de hand liggend probleem van een koopverslaving heeft betrekking op uw financiën. Wie veel koopt geeft immers veel geld uit. Niet voor niets zien wij op onze Vincere locaties dan ook vaak mensen die in de financiële problemen zijn gekomen. Dit is zeker het geval wanneer u kampt met een verzamelwoede en zo veel mogelijk spullen wilt aanschaffen.

Koopverslaving – sociale problemen

Voor veel mensen die naar de winkel gaan om spullen te kopen is het een sociaal uitje. Een koopverslaving kan echter zorgen voor een hoop problemen op sociaal vlak. Dit komt mede voort uit het feit dat shoppen simpelweg veel geld kost. Uw partner of familie hebben hier dan ook sterk onder te leiden. Hoe is het bijvoorbeeld te rechtvaardigen dat u wel veel geld besteedt aan iets wat u niet echt nodig heeft, maar dat u nauwelijks uw vaste lasten kunt betalen?

Koopverslaving – mentale problemen (schuldgevoelens)

Mentale problemen kunnen de reden zijn dat u verslaafd wordt aan dingen kopen. Het kan daarentegen ook een gevolg zijn van uw shopverslaving. Waar u op het moment van kopen mogelijk een euforisch gevoel ervaart, gaat dit snel over in negatieve gevoelens. Enerzijds kunt u daarbij denken aan schuldgevoelens waarbij u bent teleurgesteld in uw eigen gedrag en hier stevig van baalt. Anderzijds kunt u angstig worden over hoe uw omgeving gaat reageren op uw laatste aankopen. Bovendien kunt u zich ook erg gefrustreerd voelen over uw eigen gedrag.

Hoe kom ik van mijn koopverslaving af?

Vincere is deskundig op het gebied van verslavingszorg en helpt jaarlijks vele mensen met hun verslaving. Wij zien veel soorten verslaving, denk daarbij aan gedragsverslaving, alcoholverslaving of een gameverslaving. Daarbij zijn wij van mening dat het erg lastig is om zelfstandig van uw verslaving af te komen. Overal om u heen ziet u immers reclames die u aanzetten tot dingen te kopen. Dat maakt de situatie erg lastig.

Daarom raden wij u aan contact met ons op te nemen via info@vincere-ggz.nl of 085 401 25 75. Wij hebben een team van gespecialiseerde medewerkers dat ernaar streeft u zo goed mogelijk te helpen met uw problematiek. Daarbij is een persoonlijk behandelplan van essentieel belang.

Direct hulp nodig?

 

 

Waarom Vincere?

Geen eigen bijdrage

Dubbele diagnosegroep

Persoonlijke benadering

Geborgen sfeer

Korte wachttijden

Uitgebreid behandelaanbod

Engelstalige behandeling

Ouderen groepen (50+)

Familieprogramma voor naasten

Intensief behandelprogramma

Klinieken in Portugal en Zuid Afrika