Alcohol verslaving stoppen

Wat zijn de risico’s van gokken?

Gokken kan leuk en ontspannend zijn, maar dit is lang niet voor iedereen zo. Hoewel het misschien niet zo destructief lijkt als de effecten van drugs of alcohol, brengt een gokverslaving ook vele risico’s met zich mee. Voor zo’n 80.000 gokverslaafden en 40.000 probleemgokkers in Nederland is gokken immers direct van invloed op vele aspecten van het dagelijks leven. Heeft gokken ook impact op uw leven door risico’s gokken? Kom dan eens langs om erover te praten met onze ervaringsdeskundigen! Plan hiervoor een intakegesprek, door een e-mail te sturen naar info@vincere-ggz.nl of bel direct met 085 401 25 75.

Risico’s gokken. Waarom is gokken gevaarlijk?

Gokken draait om winnen en verliezen. U staat er niet bij stil, maar dit zijn twee factoren die heftige emoties en risico’s kunnen oproepen. Denk aan de spanning om snel veel geld te kunnen winnen, het plezier, de ‘kick’, de opwinding wanneer geluk aan uw zijde is, de trance waarin je alles en iedereen om je heen vergeet omdat u volledig opgaat in het spel, en natuurlijk de ultieme euforie van de beloning.

Daarnaast wil iedereen in onze competitieve maatschappij graag gezien worden als ‘winnaar’. Van geld verliezen is nog nooit iemand gelukkig geworden, en ook je humeur wordt er nagenoeg nooit beter op. Sterker nog, na verlies wil je altijd zo snel mogelijk je verloren geld terugverdienen.

Kortom: gokken gaat veel verder dan dat spelletje en doet echt wat met u! De risico’s gokken zijn niet mals.

Wat zijn de gevolgen van gokken?

Problemen door gokken kunnen net als bij andere verslavingen zwaar wegen op uw leven en dat van uw omgeving. Gokverslaving problemen en risico’s gokken kunnen ontstaan op verschillende vlakken in uw dagelijks leven:

Geldproblemen en gokverslaving

Verreweg het grootste risico van een gokverslaving zijn geldproblemen. Wanneer gokken uit de hand loopt brengt dit de nodige financiële risico’s met zich mee. Gokken is op lange termijn namelijk altijd verliesgevend, alle spelconcepten zijn immers zo ontworpen dat ‘het huis’ er rijker van wordt.

Iemand die verslaafd is aan gokken, speelt steeds vaker en langer. U heeft al snel meer geld nodig en gaat misschien lenen waardoor u schulden opbouwt. Die schulden kunnen sneller oplopen dan u denkt! Menig gokker hoopt dan wel op die grote klapper om gokschulden af te lossen, maar die klapper hoeft niet te komen. Hierdoor moet u nog meer geld lenen en bouwt u nog meer schulden op. Het kan zelfs zo zijn dat u overweegt zich in te laten met criminele activiteiten of strafbare feiten, maar dit zal u alleen verder in de problemen brengen. Wilt u iets aan uw gokproblemen doen? Wij zijn er voor u!

Lees ook onze tips om geldproblemen te voorkomen

Studie & werkproblemen door gokverslaving

Wanneer u gokt, ontsnapt u even aan de werkelijkheid. Door gokken raakt u in een soort roes waardoor u alledaagse dingen en vervelende gedachten even weg kunt schuiven naar de achtergrond. Gokken zelf kost natuurlijk tijd en u wanneer u niet gokt denkt u steeds vaker aan gokken en piekert u misschien veel over geld. Hierdoor wordt werk of school vaak verwaarloosd.

U kunt zich minder goed concentreren, komt vaker te laat, levert minder goed werk af en gebruikt steeds vaker smoezen om de waarheid te ontduiken. Door deze gokverslaving risico’s liggen schorsing van studie of ontslag op de loer.

Sociale problemen door gokverslaving

Gokken lijdt vaak niet alleen tot verwaarlozing van werk, ook sociale contacten worden minder onderhouden. Gokkers verwaarlozen door hun verslaving familie, vrienden en partners. Daarnaast zijn mensen uit uw omgeving op een gegeven moment klaar met de leugens. Het resultaat is dat uw naasten zich van u gaan afkeren. De risico’s van gokken is dat u hierdoor in sociaal isolement kunt raken, waardoor u snel teruggrijpt naar datgene dat wel nog geluk brengt: Het gokspel. Om die neerwaartse spiraal te doorbreken is het belangrijk om weer invulling te geven aan uw sociale leven.

Lichamelijke klachten door gokken

Er wordt niet voor niets gesproken van een gokverslaving. Het is namelijk echt een verslaving met de nodige risico’s! Door de spanning en opwinding van het gokken wordt er stof door het lichaam aangemaakt, endorfine. Dit is een soort lichaamseigen drug die enerzijds een euforisch gevoel geeft en anderzijds nare gevoelens verdoofd.

Speelt u niet, dan wordt die endorfine stof niet aangemaakt. Hierdoor kunt u ook echt verlangen naar gokken. Net als bij stoppen met drinken bij een alcoholverslaving kan een tekort aan van de ‘drug’ zorgen voor allerlei lichamelijk klachten. Deze ontwenningsverschijnselen zijn bijvoorbeeld hoofdpijn, vermoeidheid, trillingen of transpireren. Tel daarbij op dat iemand die gokverslaafd is minder voor zichzelf zorgt, minder slaapt en minder eet. Genoeg redenen waarom gokken voor lichamelijke klachten zorgt.

Psychische problemen door gokken

Gokken en gokverslaving kan leiden tot behoorlijk wat psychische problemen. Waar het op korte termijn een prettig gevoel geeft en u even de wereld om u heen even kunt vergeten, versterkt het op lange termijn juist nare gevoelens. Met de nodige risico’s!

Door negatieve emoties als eenzaamheid, somberheid, verdriet, angst of schuld, samen met gevoelens als spanning (om te winnen) en stress (hoe kom ik aan mijn geld) is het niet gek dat u met gokken psychische klachten ontwikkelt. Het kan zelfs zover komen dat u echt wanhopig bent en geen uitweg meer ziet. De mentale kant is dan ook niet te onderschatten in de behandeling van een gokverslaving.

Herkent u deze gevoelens? Neem dan snel contact met ons op!

Herken de verslavende werking van gokken

Veelvuldig gokken vormt dus een groot risico op verschillende aspecten van het leven. Maar hoe herkent u de verslavende werking nu in de praktijk? Op welk punt is gokken nog leuk en wanneer wordt het zorgwekkend?

 • Liegen over gokgedrag of gokken geheimhouden aan de buitenwereld.
 • Tijd volledig uit het oog verliezen en veel langer doorspelen dan de bedoeling was.
 • Meer geld uitgeven dan de bedoeling is en u zich kunt veroorloven.
 • Systemen en logica bedenken (magisch denken) om controle te krijgen over de uitkomst.
 • Er van uit gaan eens een grote slag te slaan voor ongekende rijkdom.
 • Depressief, angstig of onrustig voelen na gokken.
 • Werk en sociale contacten verwaarlozen door gokgedrag.
 • Geld lenen of geld gebruiken dat eigenlijk ergens anders voor bedoeld is.
 • Verliezen proberen terug te gokken.
 • Geloven dat gokken uiteindelijk loont.
 • Gokken als het meest belangrijke in uw leven zien.
 • Gokken om problemen uit de weg te gaan.
 • Ruzie en conflicten hebben met familie, vrienden of partners.
 • Lichamelijk en mentale gezondheid negeren.
 • Gokken om ‘ontwenningsverschijnselen’ tegen te gaan.

12 tips om risico’s gokken te beperken

Gokken is heel verslavend. Maar hoe blijft gokken leuk? Blijf uzelf er altijd van bewust dat ‘winst’ per toeval wordt bepaald en dat u op geen enkele wijze invloed heeft op het resultaat. Hier vindt u meer tips om risico’s gokken te beperken:

 1. Leen geen geld om mee te spelen.
 2. Speel niet met geld dat je niet kunt missen.
 3. Ga niet meteen gokspellen spelen als je je loon hebt ontvangen. Betaal eerst al je vaste lasten, zoals de huur.
 4. Stel jezelf een limiet op de hoeveelheid tijd en geld die je gaat besteden. Stop als de tijd of geld op is.
 5. Accepteer verlies en probeer dit niet terug te winnen.
 6. Geniet van winnen, maar bedenk dat dit komt door kans. Niet door inzicht, oefening of bijgeloof.
 7. Geniet van het spel en speel niet om geld te verdienen of schulden af te lossen. Gokken is geen beproefde manier om snel rijk te worden.
 8. Neem regelmatig pauze of wissel van spel.
 9. Gok niet als je boos, verdrietig of verveeld bent.
 10. Gok niet als je onder invloed bent van alcohol of andere middelen.
 11. Gok niet om te ontsnappen aan je problemen of gevoelens.
 12. Besef dat de kans altijd groter is om te verliezen dan om te winnen.

7 extra tips voor de regelmatige spelers

Bent u steeds vaker te vinden in een casino, bij een gokkast of aan de pokertafel. Ook voor de meer ervaren spelers hebben we enkele tips verzameld om risico’s gokken te voorkomen. Twijfel u of gokken voor u meer is dan alleen een spelletje? Neem dan vrijblijvend contact op via 085 401 25 75 of stuur een e-mail naar info@vincere-ggz.nl.

 1. Hoe meer en vaker u gokt, hoe meer u verliest en hoe minder kans op geluk. Alle kansspelen zijn ontworpen op dusdanige kansberekening zodat uiteindelijk de eigenaar of uitbater de meeste winst pakt.
 2. U heeft echt geen invloed op resultaat. Er bestaan geen slimme strategieën, berekeningen, geluksgetallen en van veel spelen word je absoluut niet beter. Het is een kansspel, er is geen logica, het toeval bepaalt alles.
 3. Ga niet alleen gokken. Vraag vrienden of kennissen mee die u waarschuwen wanneer u te veel wordt meegesleept en te veel risico’s gokken neemt.
 4. Leen geen geld om te gokken. Op het moment dat u geld leent, stapt u over een grens en heeft u onrealistische verwachtingen.
  Wissel af van spel, tafel, machine en de groep mensen waar je mee speelt. Bij langdurige spel met ‘vaste’ elementen krijgt u de indruk dat u systemen en logica gaat zien die niet bestaan.
 5. Houd bij hoeveel tijd en geld u spendeert aan gokken in een ‘gokdagboek’. Gaat dit ten koste van iets anders?

Hulp nodig bij gokverslaving?

Net als bij andere verslavingen komt er ook bij gokverslaving een punt waarop u definitief wilt stoppen met gokken. Wanneer u geen uitweg meer ziet, torenhoge schulden heeft, sociale contacten volledig gebroken hebben of een ander dieptepunt. Wij zijn er voor u! Wilt u de risico’s van gokverslaving aanvechten of voorkomen dat gokken echt een probleem wordt? Plan dan een vrijblijvend adviesgesprek met onze ervaringsdeskundigen.

Plan vrijblijvende kennismaking

Direct hulp nodig?

 

 

Waarom Vincere?

Geen eigen bijdrage

Dubbele diagnosegroep

Persoonlijke benadering

Geborgen sfeer

Korte wachttijden

Uitgebreid behandelaanbod

Engelstalige behandeling

Ouderen groepen (50+)

Familieprogramma voor naasten

Intensief behandelprogramma

Klinieken in Portugal en Zuid Afrika