Verslaving en angst

Verslaving en angst – Verslaafd en een angststoornis

Ontzettend vaak zien wij de combinatie van verslaving en angst. Uw verslaving kan namelijk een manier zijn om met uw angstige gevoelens om te gaan. Misschien is het wel de enige manier om ermee om te gaan. Wat uw situatie ook is, u bent bij ons in goede handen. Wij zijn specialist in de behandeling van verslaving en angst. Hierdoor kunnen wij u helpen uw leven weer op de rails te krijgen. Bel ons daarom direct op 085 401 25 75 of stuur een email naarinfo@vincere-ggz.nl. Onze deskundige collega’s helpen u graag.

Angst – wat is een angststoornis?

Wanneer we kijken naar de menselijke emoties, is angst een vervelend gevoelend dat een reactie van uw hersenen is op mogelijk gevaar. Natuurlijk is iedereen wel eens angstig. Er is echter een verschil tussen gegronde angst (waarbij u daadwerkelijk gevaar loopt) en een angststoornis. Bij een angststoornis is er geen gevaar aanwezig en bevindt de angst zich in uw hoofd. Hierdoor gaat u na verloop van tijd bepaalde situaties verwijderen die voor andere mensen misschien dagelijks zijn. Dit belemmert het leiden van een normaal leven.

Wat is een verslaving?

U kunt verslaafd raken aan een heleboel dingen. Hierin valt grofweg een onderscheid te maken van twee soorten verslavingen. Enerzijds kunt u verslaafd raken aan een bepaald soort gedrag. We spreken in dit geval van een gedragsverslaving. Anderzijds kunt u verslaafd zijn aan een bepaalde stof of middel (middelenverslaving). In dat geval bent u verslaafd aan de substantie en de effecten die dit met zich meebrengt.

Of u al dan niet verslaafd bent, hangt af van meerdere factoren. Daarbij is het lastig om te beoordelen of u daadwerkelijk verslaafd bent. Over het algemeen geldt dat u ergens verslaafd aan bent, wanneer u niet meer uit uzelf kunt breken van het middel of het gedrag. In dat geval heeft de verslaving u gevangen en in zijn greep. Verdere kenmerken van een verslaving zijn:

  • Uw verslaving kost u veel tijd, geld of energie;
  • Werk, school, hobby’s of sociaal leven lijden onder uw verslaving
  • Wanneer u niet bezig bent met uw verslaving, denkt u er toch de hele tijd aan;
  • Uit uzelf kunt u niet meer met uw verslaving stoppen;
  • Eerder pogingen die u ondernam om te stoppen, leidden tot niets.

Verslaving en angst – hoe gaat een angststoornis samen met een verslaving?

Angstgevoelens en een verslaving komen vaak voor. Toch zijn er veel verschillende angstgevoelens en ook allerlei verslavingen waarbij er verschillende combinaties mogelijk zijn. Om u zo goed mogelijk te helpen, vinden onze behandelaars het belangrijk om zowel de verslaving als uw angststoornis aan te pakken. Het ene heeft mogelijk effect op het andere. Misschien bent u erg angstig en probeert u deze gevoelens te onderdrukken met alcohol. Daarom helpen onze specialisten u met beide problemen. Wij helpen u met uw angstgevoelens waarbij we tegelijkertijd aan de slag gaan met uw verslaving. In welke volgorde dat gebeurt, verschilt per persoon. Laat ons u daarom helpen met uw probleem en neem contact met ons op.

Combinaties van verslaving en angst – angststoornis

Een verslaving en een angststoornis kan in veel verschillende vormen naar voren komen. Niet iedereen is verslaafd aan hetzelfde middel en niet iedereen heeft dezelfde angsten. Toch benoemen wij een aantal combinaties:

Angst en alcoholverslaving

Alcohol kan een middel zijn om tijdelijk uw angstproblemen te vergeten. U bent echter niet uzelf wanneer u drinkt en uw angsten verdwijnen er niet door. Neem daarom contact op met ons. Een alcoholverslaving is namelijk erg gevaarlijk voor uw gezondheid.

Angst en cannabisverslaving

Om uw angstgevoelens te onderdrukken, gebruikt u mogelijk wiet of hasj. Een cannabisverslaving is kan op termijn vele problemen opleveren en zorgt voor grote risico’s.

Angst en gameverslaving

Laat een gameverslaving u niet in zijn greep houden. Veel games zijn er namelijk speciaal voor gemaakt u zo lang mogelijk aan het gamen te houden. Zeker in combinatie met een angststoornis kan dit voor problemen zorgen. De fictieve wereld van games lijkt een veilige haven, maar dit is slechts een schijnrealiteit.

Angst en cocaïneverslaving

De risico’s van een cocaïneverslaving zijn erg groot. Onderdruk uw angststoornis dan ook absoluut niet met cocaïne. Neem in dat geval direct contact met ons op!

Angst en seksverslaving

Sommige mensen hebben last van een angststoornis en kampen met een seksverslaving. Zij gebruiken seks om hun problemen tijdelijk te vergeten. In werkelijkheid houden de seksverslaving en de angststoornis u gevangen.

Angst en gokverslaving

Mensen die een gokverslaving hebben, gokken omdat dit ze een rush geeft. De rush is echter geen oplossing voor uw angsten en u loopt de kans om in financiële problemen te komen.

Angst en gedragsverslaving

Een angststoornis en gedragsverslaving gaat geregeld samen. Mogelijk leidt uw angst ertoe dat u bepaald gedrag gaat vertonen. U heeft bijvoorbeeld een angst voor drukke situaties of plaatsen. In plaats van naar de winkel te gaan, doet u al uw aankopen op internet. Ook kan uw angststoornis samengaan met een internetverslaving, social mediaverslaving of eetverslaving.

Neem contact op voor hulp – wacht niet langer

Het zal voor u niet gemakkelijk zijn om te leven met een verslaving en angst. Daarom raden wij u aan contact met ons op te nemen. Onze behandelaars zijn specialist in het behandelen van een dubbele diagnose (psychische stoornis en verslaving). Mail daarom naar info@vincere-ggz.nl of bel naar 085 401 25 75 voor de hulp die u verdient.

Direct hulp nodig?

 

 

Waarom Vincere?

Geen eigen bijdrage

Dubbele diagnosegroep

Persoonlijke benadering

Geborgen sfeer

Korte wachttijden

Uitgebreid behandelaanbod

Engelstalige behandeling

Ouderen groepen (50+)

Familieprogramma voor naasten

Intensief behandelprogramma

Klinieken in Portugal en Zuid Afrika