Verslaving en angst

Verslaving en angst – Verslaafd en een angststoornis

Angst en verslaving is een combinatie die vaak voorkomt. Gebruiken kan namelijk een manier zijn om met je angstige gevoelens om te gaan. Vincere GGZ kan je echter helpen om van je verslaving én je angstklachten af te komen. Bij ons ben je dus in goede handen. Wij zijn namelijk gespecialiseerd in het behandelen van van combinatieverslavingen. Voor hulp of meer informatie neem dan ook vrijblijvend contact met ons op via 085 401 25 75 of stuur een email naar info@vincere-ggz.nl

Angststoornis

Angst is een menselijke emotie die ontstaat op het moment dat de hersenen denken dat je in gevaar bent. Uiteraard is iedereen wel eens angstig. Er is echter een groot verschil tussen gegronde angst (wanneer je écht gevaar loopt) en een angststoornis. Bij dat laatste is er geen gevaar aanwezig, maar toch ben je bang. Daardoor ga je bepaalde situaties vermijden die voor anderen heel normaal zijn. Dat maakt het lastig om een normaal leven te leiden. 

Wat is een verslaving?

Je kunt verslaafd raken aan een heleboel dingen. Hierin valt grofweg een onderscheid te maken tussen twee soorten verslavingen. Enerzijds zijn dat de gedragsverslavingen. Als je daaraan lijdt dan kun je bepaald gedrag niet laten. Aan de andere kant staan de middelenverslavingen. Dan ben je verslaafd aan een bepaald soort drugs of alcohol. 

Elke verslaving is anders. Toch zijn er een aantal kenmerken. Hieronder een paar punten waaraan je verslaving kunt herkennen. 

Of u al dan niet verslaafd bent, hangt af van meerdere factoren. Daarbij is het lastig om te beoordelen of u daadwerkelijk verslaafd bent. Over het algemeen geldt dat u ergens verslaafd aan bent, wanneer u niet meer uit uzelf kunt breken van het middel of het gedrag. In dat geval heeft de verslaving u gevangen en in zijn greep. Verdere kenmerken van een verslaving zijn:

  • De verslaving kost veel tijd, geld of energie;
  • Werk, school, hobby’s of sociaal leven lijden eronder
  • Je omgeving heeft problemen met je verslaving
  • Het beheerst je leven
  • Wanneer je niet bezig bent met de verslaving, denk je er toch de hele tijd aan
  • Je hebt steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken
  • Stoppen lukt niet

Zijn één of meerdere van deze bovenstaande stellingen van jou op toepassing? Dan kan het zomaar zijn dat je verslaafd bent. In dat geval helpen we je graag. Neem dan contact met ons op via 085 401 25 75 of stuur een email naar info@vincere-ggz.nl

Combinaties

Een verslaving en een angststoornis kan in veel verschillende vormen naar voren komen. Niet iedereen is verslaafd aan hetzelfde middel en niet iedereen heeft dezelfde angsten. Toch benoemen wij een aantal combinaties:

Angst en alcoholverslaving

Alcohol kan een middel zijn om tijdelijk je angstproblemen te vergeten. Je bent echter niet jezelf wanneer je drinkt en je angsten verdwijnen er niet door. Neem daarom contact op met ons voor hulp. Een alcoholverslaving kan namelijk erg gevaarlijk voor je gezondheid.

Angst en cannabisverslaving

Om je angstgevoelens te onderdrukken, gebruik je mogelijk wiet of hasj. Maar een cannabisverslaving is kan op termijn vele problemen opleveren en zorgt voor grote risico’s.

Angst en gameverslaving

Laat een gameverslaving je niet in zijn greep houden. Veel games zijn er namelijk speciaal gemaakt om je zo lang mogelijk aan het gamen te houden. Zeker in combinatie met een angststoornis kan dit voor problemen zorgen. De fictieve wereld van games lijkt een veilige haven, maar dit is slechts een schijnrealiteit.

Angst en cocaïneverslaving

De risico’s van een cocaïneverslaving zijn erg groot. Onderdruk je angststoornis dan ook absoluut niet met cocaïne. Neem in dat geval direct contact met ons op. 

Angst en seksverslaving

Sommige mensen hebben last van een angststoornis en kampen met een seksverslaving. Zij gebruiken seks om hun problemen tijdelijk te vergeten. In werkelijkheid houden de seksverslaving en de angststoornis je gevangen.

Angst en gokverslaving

Mensen die een gokverslaving hebben, gokken omdat dit ze een rush geeft. Dat is echter geen oplossing voor je angsten en je loopt de kans om in financiële problemen te komen.

Angst en gedragsverslaving

Een angststoornis en gedragsverslaving gaat geregeld samen. Mogelijk leidt jouw angst ertoe dat je bepaald gedrag gaat vertonen. Je hebt bijvoorbeeld een angst voor drukke situaties of plaatsen. In plaats van naar de winkel te gaan, doe je daarom al je aankopen op internet. Op deze manier kan een koopverslaving ontstaan. Ook kan een angststoornis samengaan met een internetverslaving, social mediaverslaving of eetverslaving.

Behandeling

Angstgevoelens en een verslaving komen vaak voor. Om je zo goed mogelijk te helpen, is het daarom belangrijk om uit te zoeken of de angstgevoelens zijn ontstaan door de verslaving of dat je de angstige gevoelens juist onderdrukt door te gebruiken. Vincere GGZ is gespecialiseerd in het behandelen van combinatieverslavingen. Wij kunnen je dus helpen met je angstklachten en zorgen daarnaast dat je geneest van je verslaving. In welke volgorde dat gebeurt, verschilt per persoon. 

Neem contact op voor hulp 

Het zal voor jou niet gemakkelijk zijn om te leven met een verslaving en angst. Daarom raden wij jou aan contact met ons op te nemen. Onze behandelaars zijn namelijk gespecialiseerd in het behandelen van een dubbele diagnose (psychische stoornis en verslaving). Mail daarom naar info@vincere-ggz.nl of bel naar 085 401 25 75 voor vrijblijvend advies en hulp. 

Direct hulp nodig?

 

 

Waarom Vincere?

Geen eigen bijdrage

Dubbele diagnosegroep

Persoonlijke benadering

Geborgen sfeer

Korte wachttijden

Uitgebreid behandelaanbod

Engelstalige behandeling

Ouderen groepen (50+)

Familieprogramma voor naasten

Intensief behandelprogramma

Klinieken in Portugal en Zuid Afrika