Verslaving en depressie

Verslaving en depressie 

Heb je behalve een verslaving ook een depressie? Dan spreken we van een dubbele diagnose. Dit kan grote gevolgen hebben voor je leven op het gebied van werk, familie, financiën en sociale contacten. Het is vaak lastig om deze negatieve spiraal te doorbreken. Vincere GGZ kan je daarbij helpen! Voor meer informatie en vrijblijvend contact mail naar info@vincere-ggz.nl of bel naar 085 401 25 75. 

Wat is een depressie?

Een depressie is een psychische stoornis die ook wel depressieve stoornis wordt genoemd. Het is een complexe aandoening die ontstaat door een samenspel van sociale, biologische en psychische factoren. Sommige mensen hebben meer aanleg om depressief te worden dan anderen. Maar je kunt ook in een situatie terechtkomen die je depressief maakt. Een depressie komt voor in verschillende types. Zo is er de seizoensgebonden depressie, manisch-depressieve stoornis of postpartum depressie. Als je depressief bent, voel je jezelf zich vaak neerslachtig en heb je weinig interesse voor dagelijkse activiteiten. Het is dan ook logisch dat het leven soms lastig kan zijn. Een uitvlucht naar alcohol of drugs lijkt dan – tevergeefs – een goed idee.

Wat is een verslaving?

Je kampt met een verslaving als je zelf geen controle meer hebt over het verslavende gedrag. Zelf ben je niet in staat om te stoppen. Er zijn twee soorten verslaving:

Of er sprake is van een verslaving verschilt per persoon en per situatie. Toch zijn er een aantal kenmerken die voorkomen bij middelenverslavingen zoals alcoholwietcocaïne, maar ook bij gedragsverslavingen zoals gokkenseks of gamen:

* De verslaving zorgt voor problemen, maar toch ga je ermee door
* Het beheerst je leven 
* Je voelt je ellendig als je niet met de verslaving bezig bent
* Je omgeving heeft problemen met je verslaving
* Het kost veel tijd en/of geld en energie
* Je hebt steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken
* Stoppen lukt niet

Wanneer gaan een verslaving en depressie samen?

Een verslaving en depressie (dubbele diagnose) gaan vaak samen. Daarbij stellen onze specialisten twee soorten diagnoses:

  • Je kunt verslaafd raken als reactie op je depressieve gevoelens
  • Je kunt depressief raken als gevolg van een verslaving

Wij vinden het belangrijk om dit onderscheid duidelijk te krijgen. Zo kunnen we je klachten zo goed mogelijk behandelen. Als je depressief bent door een verslaving aan alcohol, dient de verslaving aangepakt te worden. Het ene probleem is de oorzaak van het andere.

Combinaties van depressie en verslaving

Er zijn verschillende combinaties die samengaan bij een depressie en verslaving. 

Depressie en alcoholverslaving

Een mogelijke combinatieverslaving is die van alcohol en een depressie. Alcohol verdooft je hersenen waarbij het een vernietigend effect heeft. Hierbij loop je het risico steeds dieper in de put te raken. Lees meer over een alcoholverslaving.

Depressie en cannabisverslaving

Depressie en een cannabisverslaving gaan vaak samen. Wiet en hasj hebben een verdovend effect, waardoor je problemen voor even kunt vergeten. Ze verdwijnen echter niet. Lees hier meer over een cannabisverslaving. 

Depressie en gameverslaving

Gamen is voor veel mensen een manier om even aan de realiteit te ontsnappen. Een depressie en een overmatig veel gamen – een gameverslaving – komt regelmatig voor. Lees hier meer over een gameverslaving

Depressie en cocaïneverslaving

Een verslaving aan de harddrug cocaïne kan verstrekkende gevolgen met zich meebrengen. Er zijn dan ook veel problemen die komen kijken bij een cocaïneverslaving en depressie. Lees hier meer over een cocaïneverslaving

Depressie en seksverslaving

Een seksverslaving is een gedragsverslaving die voor veel uitvlucht gebruikt wordt door mensen om hun problemen te vergeten. Ook kunnen traumatische gebeurtenissen of eerdere gebeurtenissen in de jeugd eraan ten grondslag liggen. Lees hier meer over een seksverslaving

Depressie en gokverslaving

Een depressie en een gokverslaving is een problematische combinatie. Als je gevoelens wilt wegstoppen met gokken, kan dit zorgen voor veel problemen, waaronder op financieel gebied. Lees hier meer over een gokverslaving

Depressie en gedragsverslaving

Een gedragsverslaving is een verzamelwoord voor meerdere vormen van verslaving. Een gedragsverslaving en depressie kan hierbij samengaan. Je kunt mogelijk kampen met een depressie en een social media verslaving, koopverslaving, eetverslaving of internetverslaving.

Hulp

Als je een verslaving hebt en daarbij kampt met een depressie, dan kan het leven zwaar zijn. Vincere GGZ is gespecialiseerd in het behandelen van dubbele diagnoses. Bel naar 085 401 25 75 of mail ons info@vincere-ggz.nl voor de hulp. 

Direct hulp nodig?

 

 

Waarom Vincere?

Geen eigen bijdrage

Dubbele diagnosegroep

Persoonlijke benadering

Geborgen sfeer

Korte wachttijden

Uitgebreid behandelaanbod

Engelstalige behandeling

Ouderen groepen (50+)

Familieprogramma voor naasten

Intensief behandelprogramma

Klinieken in Portugal en Zuid Afrika