Verslaving en depressie

Verslaving en depressie – behandeling en risico’s

Het hebben van een verslaving en depressie (dubbele diagnose) heeft vervelende gevolgen voor uw leven. Een verslaving is op zichzelf al een groot probleem. Wanneer u hierbij ook nog depressief bent, dan kan het leven soms een grote uitdaging zijn. U kunt problemen ervaren op het vlak van werk, familie, financiën of sociale relaties. Deze negatieve spiraal kunt u maar lastig zelf doorbreken. U kunt echter vertrouwen op onze experts. Wij helpen u afkicken van uw verslaving en behandelen uw depressie. Stuur een e-mail naar info@vincere-ggz.nl of bel ons direct op het telefoonnummer 085 401 25 75 voor hulp.

Wat is een depressie?

Een depressie is een psychische stoornis die ook wel depressieve stoornis wordt genoemd. Het is een complexe aandoening die ontstaat door een samenspel van sociale, biologische en psychische factoren. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld meer aanleg om depressief te worden dan anderen. Anderen kunnen daarentegen terechtkomen in een lastige leefsituatie die ze depressief maakt. Een depressie komt voor in verschillende types en verschillen in de mate waarin deze actief is. Op het vlak van subtype depressies zijn er bijvoorbeeld een seizoensgebonden depressie, manisch-depressieve stoornis of postpartum depressie. Als u depressief bent, voelt u zich vaak neerslachtig en heeft u weinig interesse voor dagelijkse activiteiten. Het is dan ook logisch dat het leven soms lastig kan zijn als u depressief bent. Een uitvlucht naar problematische middelen of gedragingen die uw gedachten en gevoelens verdoven lijkt dan – tevergeefs – een goed idee.

Wat is een verslaving?

U kampt met een verslaving als u geen controle meer heeft over uzelf met betrekking tot het verslavende gedrag. De verslaving heeft u daarbij in zijn greep en u bent hierbij niet in staat om zelf te stoppen. Een verslaving valt daarbij uiteen in twee verschillende soorten:

Het is niet eenvoudig aan te geven wanneer iemand precies verslaafd is. Iedereen is immers anders en voelt en gedraagt zich anders bij hun verslaving. Toch zijn er een aantal veelvoorkomende kenmerken. Daarbij kunt u denken aan:

  • Uw verslaving kost u veel tijd en energie;
  • Verschillende gebien in uw leven worden negatief beïnvloed door uw verslaving. Denk daarbij aan hobby’s werk, en sociale contacten;
  • U bent niet in de gelegenheid zelf te stoppen met uw verslaving;
  • Wanneer u probeert te stoppen voelt u zich ellendig. U kunt zich daarbij in paniek raken, gaan trillen of zweten;
  • Pogingen om te stoppen leiden tot niets.

Wanneer gaan een verslaving en depressie samen?

Een verslaving en depressie (dubbele diagnose) gaan vaak samen. Daarbij stellen onze specialisten twee soorten diagnoses. De samenhang tussen twee problemen kan namelijk op twee manieren tot uiting komen:

  • U kunt verslaafd raken als reactie op uw depressieve gevoelens;
  • U kunt depressief raken als gevolg van een verslaving.

Wij vinden het belangrijk om dit onderscheid duidelijk te krijgen. Dit doen wij namelijk om u zo effectief en goed mogelijk uw klachten te behandelen. U kunt zich voorstellen dat wanneer u kampt met een verslaving aan alcohol en daardoor depressief bent, de alcoholverslaving dient te worden aangepakt. Het ene probleem is daarbij de oorzaak van het andere. Onze specialisten weten dit echter als de beste en helpen u graag. Neem daarom snel contact met ons op.

Combinaties van depressie en verslaving

Er zijn verschillende combinaties die samengaan bij een depressie en verslaving. Deze combinaties zijn als volgt:

Depressie en alcoholverslaving

Een mogelijke combinatieverslaving is die van alcohol en een depressie. Alcohol verdooft uw hersenen waarbij het een vernietigend effect op u heeft. Hierbij loopt u het risico steeds dieper in de put te raken. Lees meer over een alcoholverslaving.

Depressie en cannabisverslaving

Depressie en een cannabisverslaving gaan vaak samen. Wiet en hasj hebben een verdovend effect op u waardoor u uw problemen even kunt vergeten. Echter is de harde realiteit anders; bel ons daarom op 085 401 25 75 of mail info@vincere-ggz.nl voor hulp

Depressie en gameverslaving

Gamen is voor veel mensen een manier om hun problemen even te vergeten. Een depressie en een overmatig veel gamen – een gameverslaving – kunnen dus zeker samengaan. Een gameverslaving valt daarbij onder een gedragsverslaving.

Depressie en cocaïneverslaving

Een verslaving aan de harddrug cocaïne kan verstrekkende gevolgen met zich meebrengen. Er zijn dan ook veel problemen die komen kijken bij een cocaïneverslaving en depressie. Neem in dit geval contact met ons op.

Depressie en seksverslaving

Een seksverslaving is een gedragsverslaving die voor veel uitvlucht gebruikt wordt door mensen om hun problemen te vergeten. Ook kunnen traumatische gebeurtenissen of eerdere gebeurtenissen in de jeugd eraan ten grondslag liggen.

Depressie en gokverslaving

Een depressie en een gokverslaving is een problematische combinatie. Als u uw gevoelens wilt wegstoppen met gokken, staat het voor zich dat dit grote gevolgen met zich kan meebrengen.

Depressie en gedragsverslaving

Een gedragsverslaving is een verzamelwoord voor meerdere vormen van verslaving. Een gedragsverslaving en depressie kan hierbij samengaan. U kunt mogelijk kampen met een depressie en een social media verslaving, koopverslaving, eetverslaving of internetverslaving.

Samen uw problemen de baas

Als u kampt met een depressie is het leven niet gemakkelijk voor u. Als u daarnaast ook kampt met een verslaving, dan is het tijd om contact met ons op te nemen. Wij zijn specialist op het vlak van verslavingszorg en helpen u weer grip te krijgen op het leven. Bel naar 085 401 25 75 of mail ons info@vincere-ggz.nl voor de hulp. Hierbij hebben wij verschillende behandelingen die erop gericht zijn u zo goed mogelijk te helpen.

Direct hulp nodig?

 

 

Waarom Vincere?

Geen eigen bijdrage

Dubbele diagnosegroep

Persoonlijke benadering

Geborgen sfeer

Korte wachttijden

Uitgebreid behandelaanbod

Engelstalige behandeling

Ouderen groepen (50+)

Familieprogramma voor naasten

Intensief behandelprogramma

Klinieken in Portugal en Zuid Afrika