Verslaving en PTSS

Verslaving en PTSS (Posttraumatische stressstoornis)

Een verslaving en PTSS gaat in de praktijk vaak samen. U kunt hierbij veel problemen ervaren waarbij u constant wordt herinnerd aan uw trauma in het verleden. Een uitvlucht naar een verslaving als bijvoorbeeld alcohol lijkt hierbij een oplossing, maar is in werkelijkheid rampzalig. Neem daarom contact met ons op. Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van een verslaving en PTSS. Hierdoor kunnen wij u helpen met uw problemen en uw leven weer op de rails krijgen. Bel ons direct op 085 401 25 75 of stuur een email naar info@vincere-ggz.nl.

Wat is een PTSS?

Een posttraumatische-stressstoornis (PTSS) ontstaat door een heftige en traumatische ervaring die u heeft meegemaakt. Voorbeelden daarvan zijn een ernstige verwonding, een bijna-doodervaring, interpersoonlijk geweld zoals een verkrachting, vechtpartij of een ernstig ongeval. Als u lijdt aan PTSS, zult u de traumatische gebeurtenis mogelijk herbeleven in uw hoofd. Dit kan tot uiting komen via gevoelige herinneringen, heftige nachtmerries of flashbacks. Hierbij komen negatieve emoties naar voren zoals angst, onrust, boosheid, schaamte en schuldgevoel. Positieve emoties ervaart u daarentegen minder goed dan eerst. De PTSS kan hierdoor dus voor veel problemen zorgen in uw leven.

Wat is een verslaving?

U heeft een verslaving als uzelf geen grip meer heeft op het verslavende gedrag of middel. U heeft er op die manier geen controle meer over en bent zelf dan ook niet meer in staat om te stoppen. Er zijn in principe twee soorten verslavingen:

Er hangen meerdere zaken aan vast om aan te geven of iemand al dan niet verslaafd is. Iedereen kampt met zijn eigen situatie en heeft een eigen relatie met betrekking tot hun verslaving. Desalniettemin zijn er een aantal kenmerken die veel voorkomen. Voorbeelden daarvan zijn:

  • U bent veel tijd en energie kwijt aan uw verslaving;
  • Uw omgeving, werk, school en/of hobby’s hebben te lijden onder uw verslaving;
  • U kunt niet meer zelf stoppen met uw verslaving;
  • Als u toch probeert te stoppen, leidt dit tot niets;
  • U raakt in paniek, gaat zweten of trillen wanneer u niet bezig bent met uw verslaving.

Hoe gaan een verslaving en PTSS samen?

Wij zien een verslaving en PTSS vaak samen terugkomen. De specialisten van Vincere vinden het belangrijk om zowel de verslaving als de PTSS aan te pakken. Op die manier kunnen wij u zo goed mogelijk helpen. Mogelijk bent u verslaafd geraakt nadat u uw trauma opliep. In dat geval bestaat er de kans dat wanneer wij met uw PTSS aan de slag gaan, uw verslavingsprobleem al voor een stuk wordt weggenomen. De samenhang is bij iedereen echter anders en op het oog lastig in te schatten. Onze behandelaars weten dit als geen ander en zijn erin gespecialiseerd om de beide problemen aan te pakken. Laat ons u daarom helpen. De eerste stap die u kunt nemen is om contact met ons op te nemen.

Combinaties van verslaving en PTSS

Er zijn verschillende combinaties die samengaan bij een verslaving en PTSS. Een aantal van deze combinaties zijn als volgt:

PTSS en alcoholverslaving

Alcohol heeft een verdovend effect op uw hersenen. Het vormt hiermee een – ongezonde – manier om met uw problemen om te gaan. Een alcoholverslaving is echter een van de meest gevaarlijke verslavingen die er is.

PTSS en cannabisverslaving

Sommige mensen verzachten het trauma van hun PTSS met cannabis. Wiet en hasj zorgen ervoor dat u uw problemen tijdelijk even wat draaglijker maakt. Een cannabisverslaving is echter erg ongezond en brengt veel nadelen met zich mee. Neem daarom contact met ons op.

PTSS en gameverslaving

Veel mensen die hobbymatig gamen doen dit onder andere om even hun problemen te vergeten. Teveel gamen duidt op een gameverslaving en houdt u in zijn greep.

PTSS en cocaïneverslaving

PTSS en cocaïneverslaving is een combinatie waarvoor u ons direct kunt contacteren. De effecten van de harddrug cocaïne zijn namelijk rampzalig en werken verwoestend in uw leven.

PTSS en seksverslaving

Sommige mensen die lijden onder PTSS kampen met een seksverslaving. Seks kan hierbij gebruikt worden om tijdelijk de problemen te vergeten. Het staat voor zich dat u deze problemen liever kwijt dan rijk bent.

PTSS en gokverslaving

Wie kampt met een PTSS en gokverslaving heeft een groot probleem. Wij raden u dan aan om direct contact met ons op te nemen voordat u in grote (financiële) problemen raakt.

PTSS en gedragsverslaving

PTSS kan ook samengaan met een gedragsverslaving, dat een verzamelwoord is van meerdere verslavingen. Uw PTSS kan bijvoorbeeld samengaan met een social media verslavingkoopverslavingeetverslaving of internetverslaving. Ook een seksverslaving valt hieronder.

Neem contact op voor hulp – wacht niet langer

Het leven met PTSS is niet eenvoudig. Wanneer u hierbij ook kampt met een verslaving dan raden wij aan om contact met ons op te nemen. Als specialist in het behandelen van een dubbele diagnose (psychische stoornis en verslaving), helpen wij u grip te krijgen op het leven. Mail naar info@vincere-ggz.nl of bel naar 085 401 25 75 voor de hulp die u verdient.

Direct hulp nodig?

 

 

Waarom Vincere?

Geen eigen bijdrage

Dubbele diagnosegroep

Persoonlijke benadering

Geborgen sfeer

Korte wachttijden

Uitgebreid behandelaanbod

Engelstalige behandeling

Ouderen groepen (50+)

Familieprogramma voor naasten

Intensief behandelprogramma

Klinieken in Portugal en Zuid Afrika