Verslaving en PTSS

Verslaving en PTSS (Posttraumatische stressstoornis)

Een verslaving en PTSS gaan in de praktijk vaak samen. Het trauma uit het verleden kan ervoor zorgen dat je een uitvlucht zoekt in verdovende middelen of verslavend gedrag. Dat lijkt een oplossing, maar is in werkelijkheid rampzalig. Vincere GGZ is gespecialiseerd in het behandelen van verslaving en PTSS. Hieronder meer informatie. Je kunt direct contact met ons opnemen om je aan te melden. bel naar 085 – 401 25 75 of mail naar info@vincere-ggz.nl.

Wat is PTSS?

Een posttraumatische-stressstoornis (PTSS) ontstaat door een heftige en traumatische ervaring. Denk aan een ernstig ongeluk, een bijna-doodervaring, geweld zoals een verkrachting of vechtpartij of oorlog. Vaak heb je nog regelmatig herinneringen, nachtmerries of flashbacks naar deze heftige gebeurtenis. Daardoor kun je angstig, onrustig of boos worden. Ook schaamte en schuldgevoel komen vaak voor bij PTSS. Het heeft een hele grote invloed op je leven en dat van de mensen om je heen. 

Wat is een verslaving?

Je kampt met een verslaving als je zelf geen controle meer hebt over het verslavende gedrag. Je kunt er niet mee stoppen. Er zijn twee soorten verslaving:

Of er sprake is van een verslaving verschilt per persoon en per situatie. Toch zijn er een aantal kenmerken die voorkomen bij middelenverslavingen zoals alcoholwietcocaïne, maar ook bij gedragsverslavingen zoals gokkenseks of gamen:

  • De verslaving zorgt voor problemen, maar toch ga je ermee door
  • Het beheerst je leven
  • Je voelt je ellendig als je niet met de verslaving bezig bent
  • Je omgeving heeft problemen met je verslaving
  • Het kost veel tijd en/of geld en energie
  • Je hebt steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken
  • Stoppen lukt niet

Combinatie verslaving en PTSS

De combinatie PTSS en verslaving komt regelmatig voor. Vincere GGZ is gespecialiseerd in het behandelen van dit soort combinatieverslavingen. Het is daarbij belangrijk om te achterhalen of de verslaving de oorzaak is van de PTSS of dat je met de verslaving bepaalde gevoelens probeert te onderdrukken. Elk persoon is anders en daarom kiezen wij altijd voor een persoonlijk behandelplan. Tijdens een intakegesprek wordt bepaald wat het beste bij jou past. 

Er zijn een aantal combinaties die regelmatig voorkomen.  Hieronder een overzicht. 

PTSS en alcoholverslaving

Alcohol heeft een verdovend effect op je hersenen. Het vormt hiermee een – ongezonde – manier om met je problemen om te gaan. Een alcoholverslaving is echter een van de meest gevaarlijke verslavingen die er is.

PTSS en cannabisverslaving

Sommige mensen verzachten het trauma van hun PTSS met cannabis. Wiet en hasj zorgen ervoor dat je problemen tijdelijk even wat draaglijker worden. Een cannabisverslaving is echter erg ongezond en brengt veel nadelen met zich mee. Neem daarom contact met ons op.

PTSS en gameverslaving

Veel mensen die hobbymatig gamen doen dit onder andere om even hun problemen te vergeten. Ze willen zo ontsnappen uit de realiteit. Teveel gamen duidt op een gameverslaving. 

PTSS en cocaïneverslaving

PTSS en cocaïneverslaving is een combinatie die verwoestend kan werken. Deze harddrug heeft op lange termijn veel risico’s.

PTSS en seksverslaving

Sommige mensen die lijden aan PTSS kampen met een seksverslaving. Seks kan hierbij gebruikt worden om tijdelijk de problemen te vergeten. 

PTSS en gokverslaving

Wie kampt met een PTSS en gokverslaving heeft een groot probleem. Het is belangrijk om op tijd hulp te zoeken, want het kan je in grote financiële problemen brengen. 

PTSS en gedragsverslaving

PTSS kan ook samengaan met een gedragsverslaving. Denk daarbij aan een social media verslavingkoopverslavingeetverslaving of internetverslaving. Ook een seksverslaving valt hieronder.

Meer informatie – contact 

Vincere GGZ is gespecialiseerd in het behandelen van dubbel diagnoses (psychische stoornis en verslaving). Voor vragen of om aan te melden, mail naar info@vincere-ggz.nl of bel naar 085 – 401 25 75. 

Direct hulp nodig?

 

 

Waarom Vincere?

Geen eigen bijdrage

Dubbele diagnosegroep

Persoonlijke benadering

Geborgen sfeer

Korte wachttijden

Uitgebreid behandelaanbod

Engelstalige behandeling

Ouderen groepen (50+)

Familieprogramma voor naasten

Intensief behandelprogramma

Klinieken in Portugal en Zuid Afrika