Alcohol verslaving stoppen

Veelgestelde vragen bij alcoholverslaving: vragen en antwoorden

Hier leest u de veelgestelde vragen bij alcoholverslaving. U vindt daarbij de antwoorden op vragen rondom alcoholisme. Deze zijn zowel gericht op iemand met alcoholisme als zijn of haar naaste omgeving. Staat uw vraag hier niet bij? Neem dan contact met ons op via info@vincere-ggz.nl of 085 401 25 75. Wij helpen u immers graag.

Kan ik Vincere bellen als crisisdienst?

Nee, Vincere werkt alleen op afspraak. Bel direct uw huisarts of 112 voor onmiddellijke ondersteuning bij noodgevallen. Wel kunt u contact met ons opnemen om een afspraak te maken, voor uw alcoholverslaving. Vincere is namelijk specialist in de behandeling van verslaving.

Hoe lang duurt het voordat ik ben afgekickt van mijn alcoholverslaving?

Niet iedereen is even vatbaar voor een verslaving. Dit heeft mede te maken met persoonlijke eigenschappen en uw situatie. Zo verschilt de mate waarin u verslaafd bent per persoon. Daarom heeft Vincere verschillende behandelvormen. Het proces is als volgt: Allereerst stelt een psycholoog een diagnose van uw persoonlijke situatie. Daarna vindt overleg plaats met een psychiater. Vervolgens krijgt u passend advies om af te kicken van uw alcoholverslaving. Dit plan is gericht op volledige abstinentie.

Wat zijn de kosten van een verslavingsbehandeling?

Een verslaving is erg heftig. Dit geldt voor zowel de alcoholist als zijn of haar omgeving. Daarom is het fijn dat onze verslavingsbehandeling vergoed wordt Nederlandse zorgverzekeraars. Verslavingszorg valt immers binnen de basiszorgverzekering. Indien uw zorgverzekering verslavingzorg slechts voor een deel vergoed, vergoedt Vincere voor u het resterende gedeelte. Lees voor meer informatie over de vergoeding van behandeling van alcoholverslaving.

Hoe lang duurt het voordat ik ben afgekickt van mijn alcoholverslaving?

Niet iedereen is even vatbaar voor een verslaving. Dit heeft te maken met verschillende persoonlijke eigenschappen, maar ook uw persoonlijke situatie en de mate waarin u verslaafd bent per persoon. Daarom heeft Vincere verschillende behandelvormen. Het proces is als volgt: Allereerst stelt een psycholoog een diagnose van uw persoonlijke situatie. Daarna vindt overleg plaats met een psychiater. Vervolgens krijgt u passend advies om af te kicken van uw alcoholverslaving. Dit plan is gericht op volledige abstinentie.

Wat zijn risico’s als ik stop met alcohol drinken?

Stoppen met alcohol kan goed zijn voor uw gezondheid. Er kleven echter nadelen aan ineens te stoppen.

 • Bent u een lichte drinker? Dan zult u niet veel risico’s ervaren als u direct stopt met alcohol. U zult al snel de voordelen gaan inzien van het stoppen met drinken. Zo zal de kwaliteit van uw slaap beter worden waardoor u meer uitgerust bent. Daarnaast zult u ook gewicht verliezen omdat in alcoholische drankjes veel calorieën zitten. Bovendien zijn er andere voordelen waaronder het feit dat u minder kans zult hebben op leverschade en dat uw immuunsysteem zich kan herstellen.
 • Bent u een zware drinker? Dan is stoppen met alcohol een grotere opgave. Ongeveer de helft van de alcoholverslaafden, krijgt namelijk hevige last van afkickverschijnselen. In het ergste geval spreken we van een delirium tremensBelangrijke symptomen daarbij zijn sterke visuele hallucinaties of illusies. Ook kunt u stuiptrekkingen krijgen. Bovendien zult u in deze staat vaak angstig zijn. Zo kunt u mensen, schaduwen of voorwerpen als bedreigend zien. Een delirium tremens kan enkele uren tot enkele dagen duren en treedt meestal op na 48 tot 72 uur na de laatste slok alcohol.

Het is daarom duidelijk dat ineens stoppen met alcohol veel nadelen met zich meebrengt als u een zware drinker bent. Wij adviseren dan ook om niet alleen af te kicken maar hulp te zoeken. Vincere is gespecialiseerd in verslavingszorg en wij helpen u dan ook op een verantwoorde wijze te stoppen met alcohol. Bel 085 401 25 75 of stuur een email naar info@vincere-ggz.nl.

Kan je alcohol met medicijnen combineren?

Het combineren van alcohol en medicijnen is geen goed idee. Alcohol verdooft immers uw hersenen wat ertoe leidt dat u een licht gevoel krijgt in uw hoofd. Veel medicatie zorgt daarentegen voor bijwerkingen. Daarbij kunnen alcohol en medicijnen elkaars werking versterken. U kunt zich ontzettend duizelig voelen of bijwerkingen van de medicatie heftiger ervaren. In sommige gevallen zijn alcohol en medicijnen levensgevaarlijk! Wij raden het dus sterk af om medicatie met alcohol te combineren. Heeft u medicatie maar kunt u niet stoppen met drinken? Dan helpen wij u graag met afkicken van uw alcoholverslaving.

Hoe krijg ik meer controle over hoeveel alcohol ik drink?

Veel van ons gedrag als mensen komt voort uit gewoonten. In het kader van deze gewoonten drinken veel mensen omdat zij zich dit gedrag hebben aangeleerd. U kunt daarbij denken aan het nemen van een wijntje bij het eten, een glas whisky bij een goed boek of een biertje tijdens de barbecue. Een eerste stap om minder te drinken en meer controle te krijgen, is om bewust te worden van de situaties waarin u drinkt. Veel mensen gebruiken alcohol bijvoorbeeld om hun gevoelens weg te stoppen. Daarom nemen ze als zij thuis zijn van het werk direct een glas alcohol.

Ik maak me zorgen om iemand die teveel drinkt, wat kan ik doen?

We kennen allemaal de uitspraak: “alcohol maakt meer kapot dan je lief is”. In de realiteit is dat ook echt zo. Er kleven veel nadelen en risico’s aan alcohol. Dit geldt niet alleen voor de persoon in kwestie; ook zijn of haar omgeving heeft er onder te lijden. Iedere persoon is echter anders en geen enkele vorm van alcoholverslaving is hetzelfde.

Maakt u zich zorgen over iemand die teveel drinkt? Dan raden wij u aan contact met ons op te nemen. Wij spreken graag met u over de situatie en beoordelen of een verslavingstherapie al dan niet aan te bevelen is.

Is alcohol goed of slecht voor de seks?

De combinatie van alcohol en seks gaat in onze samenleving vaak samen. Op het eerste zicht lijkt alcohol namelijk positieve gevolgen met zich mee te brengen. U voelt zich immers vrij in uw hoofd wat ervoor zorgt dat barrières wegvallen. Als u teveel drinkt toont alcohol direct zijn nadelen. Als u alcohol drinkt bent u immers niet uzelf. Daarom kunt u dingen doen of zeggen waar u in nuchtere toestand direct spijt van zou krijgen. Mannen kunnen daarnaast kampen met een erectiestoornis of kunnen geen zaadlozing meer krijgen. Bovendien ervaren zowel mannen als vrouwen een verminderde vruchtbaarheid als zij voor langere tijd teveel drinken. Sommige mensen zijn echter verslaafd aan alcohol en seks, in dat geval raden wij u aan om contact op te nemen.

Is het gevaarlijk om ineens te stoppen met alcohol?

Als u kampt met een alcoholverslaving kan het gevaarlijk zijn ineens te stoppen met alcohol. U kunt namelijk te maken krijgen met fysieke en mentale klachten. Samen kunnen deze klachten u ernstig in de war brengen. Wanneer u stopt, kunt u bijvoorbeeld erg gaan trillen en uzelf erg angstig voelen. Dit kan er weer toe leiden dat u zich somber gaat voelen of een depressie ontwikkelt. Daarom raden wij een goede en professionele verslavingshulp aan. Onze professionals zorgen ervoor dat u op een verantwoorde wijze kunt stoppen met alcohol. Daarbij proberen wij de kans op een terugval zo klein mogelijk te maken.

Welke ontwenningsverschijnselen krijg je als je stopt met alcohol?

Ontwenningsverschijnselen bij alcohol verschillen per persoon. Wanneer u na langdurig drankmisbruik ineens stopt, kunnen de volgende symptomen optreden:

 • Overmatig transpireren;
 • Trillende handen of andere lichaamsdelen;
 • Misselijkheid;
 • Slecht slapen en daardoor oververmoeidheid;
 • Kramp in spieren;
 • Angstig zijn;
 • Lusteloosheid (nergens zin meer in hebben);
 • Gespannen voelen.

De meeste klachten nemen na enkele dagen af. Dit geldt overigens niet voor alle ontwenningsverschijnselen bij het stoppen met alcohol drinken. Zo kunt u nog voor langere tijd slecht slapen of zich gespannen voelen. Dit kan ertoe leiden dat u zich angstig, somber voelt of nergens zin meer in heeft. Het is in dat geval belangrijk dat u niet weer teruggrijpt naar de alcohol! Heeft u hulp nodig met stoppen met alcohol te drinken? Neem dan contact met ons. Bel naar 085 401 25 75 of stuur een email naar info@vincere-ggz.nl.

Wat zijn de bijwerkingen als ik stop met alcohol?

Stoppen met alcohol kan positieve en negatieve bijwerkingen hebben. De positieve effecten treden na een tijdje op, hoewel het in het begin vaak veel moeite kost. Dit geldt met name als u kampt met een verslaving aan alcohol. Uw lichaam is daarbij in de loop der tijd gewend geraakt aan de alcohol. Wanneer u stopt met drinken, zal uw lichaam namelijk naar alcohol hunkeren, waardoor afkickverschijnselen ontstaan. Indien u dagelijks een grote hoeveelheid drinkt, is professionele hulp van belang bij het stoppen met drinken.

Wat zijn tips om te stoppen met alcohol?

Stoppen met alcohol kan op termijn veel goeds met u doen. Hiermee is stoppen met alcohol een verstandig besluit. Niet iedereen kan echter eenvoudig afkicken van alcohol. Als u kampt met een alcoholverslaving, is professionele hulp aan te raden. Bent u een matige drinker? Neem dan de volgende tips in achting:

 • Maak uw intenties kenbaar. Vertel uw omgeving dat u wilt stoppen met alcohol. Vertel daarbij ook uw redenen. Op die manier kunt u uw succes met hen delen en zullen zij met u meeleven in uw reis naar een alcoholvrij leven. Vertel hen ook dat zij u moeten motiveren op tijden dat u hunkert naar alcohol. Samen staat u immers sterker dan alleen!
 • Voorkom verleidingen. Zeker in het begin is het van belang dat plaatsen vermijd waar u vaak alcohol drinkt. U kunt dus denken aan een horecagelegenheid zoals een café, bar of restaurant. Wanneer u toch naar een horecagelegenheid gaat, bied uw gezelschap aan dat u zult rijden. Op die manier heeft u een extra stok achter de deur.
 • Beloon uzelf. Het is belangrijk dat u een belangrijke beslissing heeft genomen om te stoppen met drinken. Het zal niet altijd even makkelijk zijn om de verleiding tot drinken te weerstaan. Daarom kunt u uzelf belonen bij elke vorm van voortgang die u maakt. Stel uzelf als doel een week of maand niet te drinken. In deze tijd bespaart u al snel veel geld want alcohol is namelijk erg duur! Behaalt u uw doel? Trakteer uzelf dan op iets! Doe uzelf een dagje weg cadeau, bijvoorbeeld. Of koop dat nieuwe boek of magazine dat u graag wilt lezen.
 • Geniet van de voordelen. Als u stopt met drinken zult u al snel de positieve effecten merken. Zo zult u beter slapen en meer uitgerust en alert zijn. Daarnaast zult u ook het nodige gewicht verliezen en zal uw huid meer gaan stralen. Kijk eens in de spiegel: u gaat alcoholvrij door het leven!

Krijg ik last van slapeloosheid als ik stop met drinken van alcohol?

Als alcohol in uw bloedbaan terecht komt, verdooft dit uw hersenen. Als gevolg hiervan kunt u sneller in slaap vallen. De slaap die u dan heeft is echter minder goed dan wanneer u alcoholvrij in slaap valt. Uiteindelijk neemt de kwaliteit van uw slaap dus toe als u stopt met drinken. In het begin zult u mogelijk wat lastiger in slaap vallen dan voorheen, al is dit niet voor iedereen het geval.

Wat zijn de voordelen als ik stop met drinken van alcohol?

Er kleven meerdere voordelen aan het stoppen met drinken van alcohol. Een aantal voorbeelden hiervan zijn als volgt:

 1. U voelt zich beter en fitter;
 2. U ziet er jonger uit;
 3. U bespaart veel geld;
 4. U bent mentaal stabieler dan eerst;
 5. U verliest overtallige kilo’s;
 6. U verkleint de kans op een hartaanval;
 7. U heeft weer tijd voor andere hobby’s;
 8. Uw lever krijgt de kans zich te herstellen;
 9. U slaapt beter en voelt zich fitter;
 10. U bent meer gefocust op het ‘hier en nu’.

Bent u verslaafd en wilt u afkicken van alcohol? Neem dan contact met ons op.

Hoe kan ik minderen met alcohol?

Er zijn verschillende manieren om te minderen met alcohol. U kunt bijvoorbeeld geleidelijk stoppen of u kunt ineens stoppen. Wanneer u echt alcoholverslaafd bent, dan is professionele verslavingshulp van belang bij het stoppen met drinken. Wij kunnen u op een verantwoorde wijze helpen om af te kicken van alcohol.

Krijg ik hoofdpijn als ik stop met alcohol?

Wanneer u als alcoholist stopt met alcohol, ervaart u mogelijk ontwenningsverschijnselen. Een van de symptomen daarvan is dat u hoofdpijn kunt krijgen. Vaak komt dit al voor na zes tot twaalf uur nadat u uw laatste glas alcohol heeft gedronken. Uw lichaam is na een lange tijd van alcoholisme immers gewend geraakt aan alcohol. Gaat uw hoofdpijn na lange tijd niet over? Ga dan naar uw huisarts. Mogelijk duidt uw hoofdpijn op iets anders wat u eerder niet heeft gemerkt toen uw hersenen verdoofd waren door de alcohol.

Wat zijn de bijwerking van alcoholgebruik?

Alcohol kent meerdere bijwerkingen. Deze zijn afhankelijk van hoeveel alcohol u heeft gedronken en hoe resistent u bent tegen alcohol. Alcohol kan op de korte termijn de volgende bijwerkingen veroorzaken:

 • Verminderd spraakvermogen (dubbele tongval);
 • Duizeligheid;
 • Verminderd zicht en gehoor;
 • Slechtere perceptie en coördinatie;
 • Misselijkheid of moeten overgeven;
 • Diarree;
 • Maagirritatie;
 • Hoofdpijn (tijdens en na het drinken van alcohol);
 • Moeite met ademen;
 • Coma.

Op de lange termijn kleven er veel risico’s aan alcohol. Alcohol kan dan zorgen voor veel problemen:

 • Verminderde productiviteit op het werk;
 • Financiële problemen;
 • Sociale problemen;
 • Alcoholvergiftiging;
 • Permanente schade aan de hersenen;
 • Vormen van kanker;
 • Problemen op seksueel vlak;
 • Leverschade;
 • Zenuwschade;

Wat zijn de ervaringen van mensen die stoppen met alcohol?

Alcohol is net als iedere andere verslaving; het houdt u in zijn greep. Een alcoholverslaving is namelijk een ziekte die behandeld dient te worden. Een verslavingstraject is voor de meesten erg ingrijpend. De keuze om af te kicken gaat vaak vooraf aan een lange en pijnlijke periode vol ellende. De uiteindelijke keuze neemt u ofwel zelf, ofwel uw omgeving luidt de noodklok en zet u tot actie aan.

Een behandeling is een erg intensieve periode waarin u breekt met uw gevaarlijke verslaving. Deze verslaving heeft u jarenlang in zijn greep gehouden. Het breken ervan gaat dan ook niet zonder slag of stoot. Geregeld zult u de wanhoop voelen om terug te grijpen naar uw verslaving. Dit is immers tijdenlang een manier geweest om de werkelijkheid te ontvluchten. Gelukkig zit u ook met andere verslaafden. Het is daarbij geen uitzondering dat u vrienden voor het leven maakt. U zit namelijk samen met mensen die precies weten wat u doormaakt, dag in en dag uit.

Na uw behandeling zult u dichter tot uzelf zijn gekomen. De constante nood om uzelf te verdoven speelt minder een rol. De drang naar alcohol zult u overigens nog vaak ervaren. Daarom besteden wij gedurende het behandeltraject veel aandacht om een terugval te voorkomen. Veel verslaafden geven aan ons aan dat hun leven sterk is verbeterd. Waar de verslaving eerder de controle had over hun leven, hebben zij inmiddels zelf de regie in handen. Zij hebben compassie met zichzelf in hun alcoholvrije leven.

Voor naasten van iemand met alcoholverslaving

Help, iemand in mijn omgeving is verslaafd aan alcohol. Wat moet ik nu doen?

De risico’s die alcohol met zich meebrengt zijn enorm. Waarschijnlijk kunt u dit beamen. Daarom raden wij u aan contact met ons op te nemen via info@vincere-ggz.nl of 085 401 25 75. Onze deskundige medewerkers staan u immers graag te woord en geven u advies waar u van op aan kunt.

Wanneer is iemand verslaafd aan alcohol?

Een verslaving (aan alcohol) ontstaat niet zomaar. Meestal gaat er namelijk een moeilijke periode in het leven aan vooraf. Daarbij wordt naar alcohol gegrepen als uitvlucht van de realiteit. Echter kunnen de gevolgen van alcohol verwoestend werken. Wanneer er gesproken wordt van een verslaving aan alcohol, is bij iedereen anders. Toch zijn belangrijke factoren een geestelijke en/of een lichamelijke afhankelijkheid. Hierbij staat centraal dat alcohol nodig is om te kunnen functioneren. In dat geval raden wij een behandeling tegen alcoholverslaving aan! Bel daarom 085 401 25 75 of stuur een mail naar info@vincere-ggz.nl voor meer informatie.

Direct hulp nodig?

 

 

Waarom Vincere?

Geen eigen bijdrage

Dubbele diagnosegroep

Persoonlijke benadering

Geborgen sfeer

Korte wachttijden

Uitgebreid behandelaanbod

Engelstalige behandeling

Ouderen groepen (50+)

Familieprogramma voor naasten

Intensief behandelprogramma

Klinieken in Portugal en Zuid Afrika