Alcohol verslaving stoppen

Cannabisverslaving – symptomen, problemen, risico’s en behandeling

Een cannabisverslaving kan zeer schadelijke gevolgen hebben voor u en uw omgeving. Zowel op korte als op lange termijn kan een verslaving aan hasj of wiet uw lichamelijke en geestelijke gezondheid beschadigen. Ook alle andere aspecten van uw leven kunnen er onder gaan lijden. Uw sociale omgeving zou daarom ongetwijfeld graag zien dat u uw verslaving gaat aanpakken. Een eerste stap naar verandering lijkt echter misschien ver weg. Maar niets is minder waar: het is dichterbij dan u denkt. Want heeft u de eerste stap eigenlijk niet al gezet? U leest dit immers niet voor niets. De volgende stap is om contact met ons op te nemen via 085 401 25 75 of info@vincere-ggz.nl voor meer informatie.

Wat doet cannabis?

De belangrijkste psychoactieve stof in cannabis heet THC (tetrahydrocannabinol). THC komt via de longblaasjes of maag in uw bloed terecht dat het via de bloedbaan naar uw hersenen vervoert. Dat gebeurt sneller als u cannabis rookt of verdampt (‘vapet’) dan als u het eet of drinkt. De effecten zijn daarnaast veel sterker als de cannabis in uw systeem wordt opgenomen via uw spijsverteringsstelsel. Als de THC uw hersenen bereikt kunt u zich high of stoned gaan voelen. Waar u het genotmiddel in het begin waarschijnlijk recreatief heeft gebruikt, is afhankelijkheid er mogelijk na verloop van tijd ingeslopen. Door een cannabisverslaving kunt u de grip op uw leven volledig kwijtraken.

Risico’s van cannabis

De risico’s van cannabis zijn immers niet te onderschatten. Vooral bij veel en heftig gebruik loopt u kans om flink in de problemen te komen. Die kans vergroot u als op jonge leeftijd begint. Want het ogenschijnlijke recreatieve gebruik kan ervoor zorgen dat u stil blijft staan in uw ontwikkeling. Ook kan het bijdragen aan de ontwikkeling en verergering van diverse ernstige geestelijke en lichamelijke gezondheidsklachten. De invloed van cannabisgebruik heeft ook invloed op het voortplantingsproces- en opgroei proces. Het NHG (Nederlandse Huisartsen Genootschap) raadt cannabisgebruik tijdens de zwangerschap, bij een kinderwens en in de borstvoedingsperiode dan ook af. Als u ook inziet dat cannabis en zwangerschap een slechte combinatie is, bieden wij u graag hulp bij het afkicken. Bel daarom direct 085 401 25 75 of mail naar info@vincere-ggz.nl om uw behandelproces in gang te zetten.

Wanneer ben ik verslaafd aan cannabis?

Als u verslaafd bent aan cannabis, voelt u een sterk verlangen om te gebruiken. U kunt zich nog maar moeilijk vermaken of ontspannen als u niet onder invloed bent van hasj of wiet. Volgens de DSM-IV (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) bent u verslaafd aan cannabis als u het afgelopen jaar drie van onderstaande symptomen heeft ervaren:

  • Meer gebruiken dan u wilt;
  • Willen stoppen maar het niet kunnen;
  • Veel tijd besteden aan het gebruik of aan het ervan bijkomen;
  • Nadelige gevolgen van uw gebruik ervaren voor school, werk, hobby’s en sociale bezigheden;
  • Doorgaan met uw gebruik ondanks dat u weet dat het voor problemen zorgt of ze erger maakt;
  • Een tolerantie hebben ontwikkeld en steeds grotere hoeveelheden nodig hebben om hetzelfde effect te bereiken.
  • Last hebben van onthoudingsverschijnselen als u stopt met gebruiken.

Mogelijk herkent u zich zelfs in meer dan drie van bovenstaande symptomen. In dat geval zou u er goed aan doen om u open te stellen voor onze hulp. De ervaring leert immers dat zelf stoppen met cannabis bijna een onmogelijke opgave is. Een professionele behandeling van cannabisverslaving kan u daar echter gelukkig bij helpen.

Verslavende effecten van cannabisgebruik

Cannabisverslaving gaat vaak samen met afhankelijkheid van andere middelen zoals tabak. Tabak roken is veel verslavender dan wiet of hasj. Toch kan cannabis op zich ook verslavend zijn, met name geestelijk. Het risico van afhankelijkheid neemt daarnaast toe bij langdurig, frequent en heftig gebruik. Verslaving heeft enerzijds te maken met aangeboren gedrag: de een is verslavingsgevoeliger dan de andere. Anderzijds spelen levensomstandigheden ook een rol. Sommige gebruiken het middel immers om een ander probleem zoals bijvoorbeeld een depressie of sociale angst te verdoezelen. Of om hun emoties te verdringen en, al is het maar even, dat (ontspannen) gevoel te ervaren of aan de realiteit te ontsnappen.

Hoe ontstaat een cannabisverslaving?

Cannabisgebruik begint vaak heel onschuldig, maar recreatief gebruik kan ongemerkt en geleidelijk in een verslaving overgaan. U voelt zich immers wellicht vrijer en meer ontspannen als u onder invloed bent. En mogelijk kunt u makkelijker in slaap vallen als u gebruikt heeft. Het gevaar ligt echter op de loer dat u hasj of wiet gebruikt om uw emoties te verdringen. Door de ontspannende effecten van cannabis hoeft u immers zich voor even niet druk te maken over uw problemen of traumatische gebeurtenissen die u heeft meegemaakt. U zult vervolgens mogelijk merken dat u uw emoties hebben weggestopt als u stopt. Een professionele en persoonlijk behandeling van uw cannabisverslaving kan u helpen om met uw emoties om te gaan. U kunt ons bereiken via 085 401 25 75 of info@vincere-ggz.nl voor meer informatie.

Stoppen met cannabis – hoe kom ik van mijn cannabisverslaving af?

U kunt bij ons gerust terecht voor hulp bij het afkicken van cannabis. Onze deskundige therapeuten hebben immers al veel succesvolle behandelingen van cannabisverslavingen achter de rug. Hoe uw programma eruit komt te zien is afhankelijk van de ernst en de omstandigheden van uw verslaving. Ieder mens bevindt zich immers in een unieke situatie en steekt anders in elkaar. Daarom bieden wij verschillende afkickprogramma’s aan bij het afkicken van cannabis. Kampt u bijvoorbeeld met andere psychische stoornissen? In dat geval bieden we speciale behandelingen voor uw dubbele diagnose in de vorm van cannabisverslaving en psychische stoornis.

Op basis van een intakegesprek stellen onze specialisten eerst een behandelplan voor u op. Dat plan bespreken we daarna met u in een adviesgesprek. Na afloop van het gesprek staat u vervolgens voor de keuze of u met het voorgelegde traject van start gaat. Er is een kans uw behandeling wordt voorafgegaan door een detox. In het minst ernstige geval komt u in aanmerking voor een ambulante (één-op-één) behandeling. Er bestaan daarnaast diverse klinische behandelingstrajecten die u in binnen- en buitenland kunt volgen. Al onze behandelingen van cannabisverslaving worden volledig vergoed.

Behandeling bij dubbele diagnose

Vaak gaat een cannabisverslaving gepaard met één of meerdere psychische stoornissen. De symptomen van deze zogeheten dubbele diagnose hebben een enorme impact op uw sociale en maatschappelijke leven. Daar gaat u op uw eigen manier mee om. Een persoonlijke benadering van uw situatie is daarom essentieel; elke situatie is immers uniek. Wij luisteren aandachtig naar uw verhaal en nemen het hele plaatje in acht. De behandeling die wij bieden, draait geheel om u. Het is immers zeer belangrijk dat u helemaal achter de gekozen behandelwijze staat. Bel ons voor meer informatie over de mogelijkheden op 085 401 25 75 of stuur een e-mail naar info@vincere-ggz.nl

Andere vormen cannabisverslaving

Cannabisverslaving komt vaak voor in combinatie met een andere verslaving. Daarom zijn wij ook gespecialiseerd in:

Als u met vragen over uw cannabisverslaving zit, vindt u mogelijk antwoord(en) op onze veelgestelde vragen bij een cannabisverslaving pagina. U kunt ook altijd contact met ons opnemen via 085 401 25 75 of info@vincere-ggz.nl. Ons deskundige team helpt u graag verder.

Direct hulp nodig?

 

 

Waarom Vincere?

Geen eigen bijdrage

Dubbele diagnosegroep

Persoonlijke benadering

Geborgen sfeer

Korte wachttijden

Uitgebreid behandelaanbod

Engelstalige behandeling

Ouderen groepen (50+)

Familieprogramma voor naasten

Intensief behandelprogramma

Klinieken in Portugal en Zuid Afrika