Alcohol verslaving stoppen

Veelgestelde vragen over cocaïne

Er zijn veel ‘broodje-aap’ verhalen over cocaïne die de rondte doen over het internet. Veel ervan zijn positief naar het gebruik van cocaïne en zijn helaas niet waar. Wij hebben enkele algemene vragen op een rijtje gezet en uitgelegd om u enigszins een heldere blik te verschaffen. Natuurlijk willen wij graag al uw vragen beantwoorden, hiervoor hebben wij een hulpdesk die u kunt bereiken via e-mail op: info@vincere-ggz.nl of bel naar 085 401 25 75.

Wat zijn de ontwenningsverschijnselen als ik stop met cocaïne?

In de eerste 24 uur van ontwenning spreken wij van een ‘crash’. Een crash krijgt u na een zogeheten ‘binge’ (korte periode van heftig gebruik). Of een langere periode van regelmatig gebruik. Tijdens de crash krijgt u te maken met de volgende klachten:

 • Angst
 • Irritatie
 • Rusteloosheid
 • Toename in hongergevoelens
 • Ernstige depressie
 • Lage energie

Hierna verlaat de cocaïne uw lichaam, dit is de zogeheten detoxificatie. Uw lichaam moet herstellen van de cocaïne. Hoelang een detox periode duurt is persoonsgebonden en ligt aan uw gebruik. Tijdens deze periode van ontwenning krijgt u te kampen met de volgende klachten:

 • Moeite met concentreren
 • Weinig energie
 • Stemmingswisselingen
 • Ontevreden gevoel over uw leven
 • Angst
 • Paranoïde gevoelens
 • Ernstige depressie
 • Sterke drang om weer te gebruiken

Ben je na één keer verslaafd aan cocaïne?

Drugs als cocaïne staan bekend om er heel snel verslaafd aan te raken. Toch willen veel mensen het graag eens proberen. Dit leidt vaak tot de vraag of u na één keer proberen verslaafd kunt raken. Cocaïne is een zeer verslavende drug maar u raakt er niet verslaafd aan na één keer te gebruiken.

De eerste keer dat u cocaïne gebruikt is het meest heftig, dit komt omdat het een nieuwe ervaring is voor uw hersenen en er nog geen weerstand is opgebouwd tegen de stoffen in cocaïne. Vrijwel meteen na het eerste gebruik maakt uw lichaam een weerstand aan waardoor de high van coke minder intens is dan de eerste keer. Veel verslaafden zoeken deze eerste, intense ervaring op en raken door dit herhaaldelijke gebruik van cocaïne uiteindelijk verslaafd.

Wordt je karakter anders na het gebruik van cocaïne?

Ja, net als andere drugs kan cocaïne voor grote veranderingen zorgen in uw persoonlijkheid. Dit is eigenlijk vrij vanzelfsprekend: drugs hebben invloed op de stoffen in uw hersenen, deze stoffen bepalen hoe u zich voelt en gedraagt. Cocaïne maakt stoffen aan die invloed hebben op uw emoties, motivatie, motoriek en het gevoel van welzijn.

Na verloop van tijd verandert cocaïne uw behoeftes, u zult denken dat u alleen cocaïne nodig heeft en hier ook alles voor doen. Dit is het effect van coke op uw brein.

Enkele voorbeelden van gedrag wat vaak gekoppeld wordt aan het gebruik van cocaïne zijn:

 • Afsluiten van de buitenwereld
 • Paranoïde worden (argwanend)
 • Egoïstisch gedrag
 • Rusteloosheid
 • Vergeetachtig zijn
 • Impulsief handelen
 • Fysiek of mentaal misbruik of manipulatief worden
 • Risicovol/gevaarlijk gedrag
 • Kort lontje, snel uit de slof schieten
 • Stemmingswisselingen

Mijn vriend/vriendin is aan de coke, wat nu?

Een relatie met een coke gebruiker of verslaafde is haast niet vol te houden. Door de vele persoonlijke veranderingen is het lastig om door te dringen of te communiceren over de verslaving. Het is daarom belangrijk dat u zelf uw grenzen bewaakt. Stel een ultimatum, als uw partner niet stopt als u dat wilt, dan verbreekt u bijvoorbeeld de relatie.

Het is belangrijk om duidelijk te zijn maar uw partner wel te steunen, een verslaving is zeer lastig, ook voor de persoon die verslaafd is. Samen met uw partner kunt u zich aanmelden om een behandeling te starten.Mocht uw partner verslaafd zijn en hebben jullie diegene samen aangemeld? Dan kunnen jullie samen naar het intake- en adviesgesprek komen indien uw partner daar voor open staat. De behandeling zal hij zelf van begin tot eind moeten doorlopen. Het is belangrijk dat u hier uw partner in steunt, maar tegelijkertijd ook uw eigen grenzen blijft bewaken.

Kun je door cocaïne gebruik depressief en paranoïde worden?

Ja, paranoïde gevoelens en depressie gerelateerde symptomen komen bij heel veel gebruikers voor. Het is bijna veilig om te zeggen dat elke coke verslaafde deze klachten heeft.

Het gebruik van cocaïne maakt een stofje vrij in je hersenen wat werkt op het gevoel van beloning. Het stofje genaamd ‘endorfine’ geeft u een goed gevoel over u zelf en uw leven. Indien u niet gebruikt krijgt u een down en ‘kater-achtig’ gevoel waardoor u weer (en meer) wilt gebruiken. Hierdoor geniet u nergens meer van en krijgt u geen belonend gevoel van uw brein waardoor u zich zult gaan voelen alsof u niets meer waard bent en nutteloos bent in het leven.

Paranoïde gevoelens komen doordat cocaïne uw eetlust en slaapritme ontregelt. U krijgt hier lichamelijke klachten van omdat uw lichaam onder een zware last door moet gaan met verhoogde activiteit. Deze lichamelijke klachten in combinatie met het feit dat cocaïne een stofje in zich heeft wat werkt op een stuk van uw hersenen wat uw schrikreacties regelt, zorgt ervoor dat u van alles schrikt en gestrest raakt. Automatisch zoekt uw lichaam hier antwoorden voor waardoor u achterdochtig en geheimzinnig wordt richting andere mensen.

Hoe herken ik cocaïnegebruik?

U kunt het gebruik van cocaïne herkennen aan een paar uiterlijke kenmerken. Vaak wordt de fysieke uitwerking van cocaïne door elkaar gehaald met dat van speed of XTC.

U herkent cocaïnegebruik aan:

 • Overmoedig en zelfverzekerd gedrag
 • Vaak naar het toilet (om te snuiven)
 • Rusteloosheid
 • Drinken meer alcohol
 • Vergrootte pupillen
 • Last van de neus en gewichtsverlies
 • Heel erg aanwezig zijn in het gesprek, maar niet luisteren.

Wat doet cocaïne met je uiterlijk?

De effecten van cocaïne op uw uiterlijk zijn vrij beperkt. De risico’s van coke zitten voornamelijk in uw lichaam. Echter valt u veel af doordat cocaïne uw eetlust verminderd. U krijgt ook last van uw tussenschot in uw neus na verloop van tijd. Bij ernstig gebruik verdwijnt deze volkomen en krijgt u een zogeheten ‘coke-neus’.

Wat gebeurt er als je cocaïne met alcohol combineert?

Aangezien cocaïne een onderdrukkend effect heeft over de gevoelens van andere drugs zult u niet merken dat u dronken bent wanneer u veel gedronken heeft. Dit is een vals gevoel aangezien uw lichaam maar een bepaalde hoeveelheid alcohol aan kan, dit verandert niet door het gebruik van cocaïne.

Door de werking van cocaïne op alcohol loopt u een ernstig risico op alcoholvergiftiging. Alcohol in combinatie met cocaïne heeft verder geen speciale bevorderende effecten op de high van coke. Vaak wordt gedacht dat alcohol de crash van cocaïne onderdrukt, of minder zwaar maakt. Dit is ook niet waar, u stelt zichzelf open voor hartfalen, epileptische aanvallen of een overdosis van alcohol of cocaïne wanneer u dit samen gebruikt.

Waarom doe ik met cocaïne dingen die ik anders niet zou doen?

Dit komt doordat cocaïne grensverleggend werkt. Kijkt u maar eens naar cocaïne in combinatie met seks. Door het gebruik van coke komt er een stofje vrij in uw hersenen wat u een belonend gevoel geeft. Hierdoor vergeet u de consequenties van uw acties en denkt u dat alles wat u denkt en zegt goed is. Door dit gedrag stoot u ook uw dierbare af waardoor u steeds meer alleen gaat leven.

Bent u klaar met uw gebruikersgedrag? Bel dan nu naar 085 401 25 75 voor een intakegesprek.

Kun je door cocaïne gebruik depressief en paranoïde worden?

Ja, paranoïde gevoelens en depressie gerelateerde symptomen komen bij heel veel gebruikers voor. Het is bijna veilig om te zeggen dat elke coke verslaafde deze klachten heeft.

Dit komt omdat cocaïne een stofje heeft wat werkt op het gevoel van beloning in uw hersenen. Het stofje genaamd ‘endorfine’ geeft u een goed gevoel over u zelf, cocaïne zorgt ervoor dat dit stofje meer wordt aangemaakt maar na een tijdje is dit stofje op. Hierdoor geniet u nergens meer van en krijgt u geen belonend gevoel van uw brein waardoor u zich zult gaan voelen alsof u niets meer waard bent en nutteloos bent in het leven.

Paranoïde gevoelens komen doordat cocaïne uw eetlust en slaapritme ontregelt. U krijgt hier lichamelijke klachten van omdat uw lichaam onder een zware last door moet gaan met verhoogde activiteit. Deze lichamelijke klachten in combinatie met het feit dat cocaïne een stofje in zich heeft wat werkt op een stuk van uw hersenen wat uw schrikreacties regelt, zorgt ervoor dat u van alles schrikt en gestrest raakt. Automatisch zoekt uw lichaam hier antwoorden voor waardoor u achterdochtig en geheimzinnig wordt richting andere mensen.

Hoe kan ik stoppen met het gebruik van cocaïne?

Op deze pagina heeft u alles gevonden over de risico’s, gevaren en effecten van cocaïne. Maar hoe stopt u dan? Wij begrijpen dat u deze vraag heeft en deze graag beantwoordt wilt hebben. Als u regelmatig cocaïne gebruikt heeft dan is uw lichaam eraan gaan wennen. Coke werkt stimulerend in uw hersenen en op uw lijf, hierdoor zal uw lichaam door een periode van ontwenning gaan zodra u stopt. U heeft niet meer de stimulaties van cocaïne, en dit geeft uw lichaam aan.

Als u wilt stoppen is het belangrijk om te weten dat u zowel lichamelijk als mentaal moet herstellen van cocaïne. Mentaal herstellen duurt het langst gezien u een tijd lang niet anders gewend bent. Er zijn bepaalde ‘triggers’ die u aan coke doen denken en u de drang zullen geven om weer te gebruiken. Een simpel voorbeeld hiervan: Het is zaterdagavond, u bent 5 weken clean en dit is het eerste avondje uit na uw herstel. Alles is hetzelfde als voorheen alleen gebruikt u geen cocaïne meer, terwijl uw vriend dit wel doet. Uw vriend, de uitgaansgelegenheid en de herinnering hieraan zijn triggers waardoor u weer wilt gaan gebruiken. Het gevaar van een terugval wordt hierdoor groter. Hoe u hiermee om kunt gaan en uzelf hiertegen kunt verzetten leert u bij Vincere in bepaalde behandelmethodes als zogeheten ‘terugvalpreventie’.

Wat is cocaïne?

Cocaïne is afkomstig van de zogeheten Coca plant. Deze plant vindt zijn oorsprong in Zuid-Amerika en de bladeren hiervan worden gekauwd om hoogteziekte tegen te gaan. De bladeren worden bewerkt en na een langdurig proces komt hier de bekende witte poeder uit die wij kennen als zogeheten ‘snuif-cocaïne’.

Hoe herken ik een cocaïne overdosis?

Als u de volgende symptomen herkent bij iemand twijfel dan niet en bel onmiddellijk 112.

 • Verlies van bewustzijn en of van de omgeving
 • Abnormaal verhoogde lichaamstemperatuur
 • Hartproblemen
 • Kort, oppervlakkige ademhaling
 • Epileptische aanvallen

Twijfelt u of u verslaafd bent aan cocaïne? Of staat uw vraag hier niet bij? Misschien bent u een partner, vriend of ouder van een verslaafde. Bel dan met ons deskundige team op 085 401 25 75 of e-mail naar info@vincere-ggz.nl.

Direct hulp nodig?

 

 

Waarom Vincere?

Geen eigen bijdrage

Dubbele diagnosegroep

Persoonlijke benadering

Geborgen sfeer

Korte wachttijden

Uitgebreid behandelaanbod

Engelstalige behandeling

Ouderen groepen (50+)

Familieprogramma voor naasten

Intensief behandelprogramma

Klinieken in Portugal en Zuid Afrika