Medicijnverslaving

Medicijnverslaving – risico’s en behandeling medicijnverslaving

Medicijnverslaving is een van de meest voorkomende en relatief minst behandelde verslavingen. In Nederland krijgen elk jaar miljoenen mensen pijnstillers en slaap- en kalmeringsmiddelen voorgeschreven. Een derde van die groep gebruikt de medicijnen langer dan drie maanden. Van die honderdduizenden Nederlanders zijn er echter nog geen duizend in behandeling, omdat de meeste van hen in de veronderstelling zijn dat ze niet verslaafd zijn. Ze geloven immers dat ze aan een chronische aandoening lijden die chronische medicatie nodig heeft. Misschien herkent u zich in dit beeld? Een stap richting een bestaan zonder medicatie lijkt dan misschien ver weg. Maar mogelijk heeft u de eerste stap al gezet door deze tekst te lezen. Stoppen met een medicijnverslaving is zonder hulp echter praktisch onmogelijk. Een voor de hand liggende volgende stap is om u open stellen voor onze deskundige hulp. U kunt ons bereiken via 085 401 25 75 of info@vincere-ggz.nl.

Wat doen medicijnen?

De meeste pijnstillers of slaap- of kalmeringsmiddelen worden door een arts voorgeschreven met als doel om angst, pijn of stress tijdelijk tegen te gaan of om u tijdelijk te helpen met uw slaapproblemen. Tijdelijk, want bepaalde ingrediënten van sommige van deze medicijnen hebben een zwaar verslavende werking. Door het verdovende effect op uw hersenen en centrale zenuwstelsel wordt u minder gevoelig voor prikkels van buitenaf. U kunt echter een tolerantie tegen het middel ontwikkelen. Hierdoor heeft u na verloop van tijd – soms al binnen twee weken – steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken. Als dit voor u geldt, en u heeft een onweerstaanbare behoefte aan het middel, heeft u een medicijnverslaving.

Soorten medicijnen

Er zijn verschillende soorten medicijnen: enerzijds zijn er slaap- en kalmeringsmiddelen, anderzijds pijnstillende medicatie. Vrijwel alle slaap- en kalmeringsmiddelen zijn tegenwoordig benzodiazepinen, zoals diazepam, lorazepam en oxazepam. Deze opiaten onderdrukken uw zenuwstelsel- en hersenactiviteit, waardoor u minder gevoelig bent voor prikkels van buitenaf. Zo kunt makkelijker in slaap vallen of tot rust komen. Daarnaast worden alleen in uiterst bijzondere gevallen barbituraten voorgeschreven, omdat deze nog gevaarlijker en verslavender zijn.

Pijnstillende medicatie zijn bijvoorbeeld opioïden zoals morfine en niet-opioïden zoals paracetamol en NSAID’s als ibuprofen en aspirine. Er bestaan tevens combinatiepreparaten die bijvoorbeeld bestaan uit enerzijds paracetamol en anderzijds het opiaat codeïne. Daarnaast zijn er cannabinoïden en ontstekingsremmende corticosteroïden. Ieder middel heeft zijn eigen specifieke werking en bijwerkingen.

Risico’s van medicijnen

Langdurig en frequent medicijngebruik kan zeer ernstige gevolgen hebben voor uw lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het wordt daarom afgeraden om bepaalde medicijnen langer dan twee tot zes weken te gebruiken. In zo’n korte periode kunt u immers al een afhankelijkheid van een medicijn creëren. De risico’s van medicijnverslaving zijn niet te onderschatten. Als u na een bepaalde periode van gebruik stopt met het gebruiken van medicijnen kunt u met zeer vervelende onthoudingsverschijnselen te maken krijgen. Stoppen zonder hulp is praktisch onmogelijk. Er zijn gelukkig gespecialiseerde behandelingen van medicijnverslaving. Bent u afhankelijk van medicijnen en wilt u daar vanaf? Bel ons direct voor meer informatie op 085 401 25 75 of stuur een e-mail naar info@vincere-ggz.nl.

Wanneer ben ik verslaafd aan medicijnen?

Na enige tijd medicijnen gebruikt te hebben, kunt u het gevoel krijgen dat het middel nodig heeft. Uw lichaam is inmiddels gewend geraakt aan het middel en mogelijk heeft u steeds meer van het middel nodig om hetzelfde effect te voelen. U verlangt naar dit effect en denkt dat u niet langer zonder het middel kan. Waarschijnlijk voelt u een sterk verlangen om het middel te gebruiken. U bent dan afhankelijk geworden van het medicijn en u kunt zich misschien nog maar moeilijk een leven zonder het middel voorstellen.

Stoppen met medicijnen – hoe kom ik van mijn medicijnverslaving af?

Toch is het in veel gevallen mogelijk om het medicijngebruik af te bouwen en uiteindelijk zonder medicijnen verder te leven. Natuurlijk is iedere situatie anders en zit ieder mens anders in elkaar. Om die reden bieden wij verschillende behandelmogelijkheden aan. Om uw situatie goed in kaart te brengen, is het belangrijk dat wij meer te weten komen over uw situatie:

  • De ernst van uw verslaving;
  • Uw verleden (met medicijnen);
  • Uw huidige privésituatie (familie, relaties, werk);
  • Eventuele psychische stoornissen.

In een intakegesprek met een van onze psychologen worden onder meer bovenstaande punten besproken. Vervolgens bespreekt de psycholoog uw situatie met een psychiater. Uit dit gesprek komt een behandelplan voort dat aan u wordt voorgelegd in een adviesgesprek. Na dit gesprek staat u voor de keuze of u van start gaat met het voorgelegde traject. Mogelijk wordt uw behandeling voorafgegaan door een detox. Al onze behandelingen van medicijnverslaving worden volledig vergoed:

Bel naar 085 401 25 75 of mail naar info@vincere-ggz.nl voor meer informatie over onze behandelingen. Wij hebben een deskundig team voor u klaarstaan dat u graag verder helpt.

Direct hulp nodig?

 

 

Waarom Vincere?

Geen eigen bijdrage

Dubbele diagnosegroep

Persoonlijke benadering

Geborgen sfeer

Korte wachttijden

Uitgebreid behandelaanbod

Engelstalige behandeling

Ouderen groepen (50+)

Familieprogramma voor naasten

Intensief behandelprogramma

Klinieken in Portugal en Zuid Afrika