Alcohol verslaving stoppen

Middelenverslaving – afkicken van een middelenverslaving

Bij een middelenverslaving bent u verslaafd aan een bepaald soort middel zoals bijvoorbeeld drugs of alcohol. Bij een verslaving vertellen uw hersenen u constant dat u moet grijpen naar uw verslaving. Zelf losbreken van dit gedrag is haast onmogelijk. Daarbij loopt u het risico in een vicieuze cirkel te belanden waar het steeds slechter met u gaat. Een goede verslavingsbehandeling kan u echter helpen. Wacht daarom niet langer en neem contact met ons op. Wij helpen u weer grip op uw leven te krijgen. Bel ons op 085 401 25 75 of stuur een email naar info@vincere-ggz.nl.

Verschil middelenverslaving en gedragsverslaving

Een verslaving valt grofweg in twee soorten op te delen. Enerzijds is er de verslaving aan middelen, anderzijds is er de gedragsverslaving. Bij beide soorten speelt het gelukshormoon dopamine een grote rol. Dit is het geluksstofje dat uw hersenen vrijgeeft bij uw verslaving. Er bevindt zich tussen de twee soorten verslavingen een verschil hoe uw hersenen worden gestimuleerd. Bij een gedragsverslaving worden uw hersenen indirect gestimuleerd. Bij een middelenverslaving worden uw hersenen direct gestimuleerd. U kunt bij dit laatste denken aan de effecten van alcohol die uw hersenen verdoven.

Geestelijke en lichamelijk afhankelijkheid

Het verschilt per persoon, situatie en soort middel of u al dan niet afhankelijk bent van een middel. Hierbij kunt u geestelijk en lichamelijk afhankelijk worden, wat allebei natuurlijk ongewenst is. Wanneer u geestelijk afhankelijk bent, heeft u een blijvend verlangen naar het middel. Daarbij voelt u zich niet goed wanneer u het middel niet neemt. Bij een lichamelijk afhankelijkheid is uw lichaam gewend aan de substanties van het middel. Hierbij kunt u last krijgen van ernstige ontwenningsverschijnselen. Zo kunt u gaan trillen, misselijk worden of zelfs depressief worden! Veel van deze ontwenningsverschijnselen gaan na verloop van tijd weer voorbij, toch is een kans op een terugval altijd aanwezig. Neem daarom contact op met ons voor een passende behandeling van uw verslaving. Hierbij proberen wij de kans op een terugval zo sterk mogelijk terug te dringen.

Soorten middelenverslaving

Er zijn verschillende soorten middelen die mensen gebruiken om uiteenlopende redenen. Of het nu gaat om een uit de hand gelopen gewoonte (zoals een alcoholverslaving bij ouderen) of het gebruik van cannabis om op de been te blijven tijdens een depressie. Iedereen die verslaafd is, is dat op zijn of haar eigen manier. Een middelenverslaving valt hierbij in te delen in drie soorten effecten:

  1. Stimulerende middelen;
  2. Verdovende middelen;
  3. Geestverruimende middelen.

Het kan zijn dat een stimulerend middel ook een geestverruimend effect heeft. Omgekeerd is dit natuurlijk ook mogelijk. Er bestaat dus een overlap tussen het effect van bepaalde soorten middelen.

1. Stimulerende middelen

Stimulerende middelen worden soms ook wel uppers genoemd. De middelen hebben – zoals de naam al zegt – een stimulerend effect op u. Hierbij kunt u tijdelijk een kick krijgen of zich energiek voelen. Na de up komt echter al heel snel een down. Hierbij voelt u zich uitgeput en kunt u te maken krijgen met depressieve, onrustige of angstige gevoelens. Daarbij kunt u op een gegeven moment gaan gebruiken omdat u zich zo ontzettend vermoeid voelt en het de enige manier is om nog te functioneren in het leven. Een ander nadeel is dat stimulerende middelen erg verslavend zijn. Het losbreken van dit type verslaving is zonder afkickhulp dan ook niet aan te raden. Wij kunnen u helpen bij uw:

2. Verdovende middelen

Verdovende middelen worden ook wel downers genoemd. Deze hebben verdovend effect op uw hersenen. Net als stimulerende middelen zijn veel verdovende middelen erg verslavend. De middelen zorgen ervoor dat u uw problemen tijdelijk even vergeet. Vergeten is echter totaal iets anders dan oplossen. Het veelvuldig gebruik van verdovende middelen is dan ook sterk af te raden. Bij een overdosis aan downers kunt u zelfs in een coma belanden! Wij kunnen u echter helpen met afkicken. Daarbij bieden wij hulp aan bij onder meer de volgende verslavingen:

3. Geestverruimende middelen

Qua middelenverslaving bestaan er ook zogenaamde geestverruimende middelen. Laat het woord ‘geestverruimend’ u daarbij niet foppen. In werkelijkheid zijn dit type middelen geestdodend. Daarbij kunt u te maken krijgen met ernstige gezondheidsklachten. Het effect van dit soort middelen is dat uw beeld op de wereld tijdelijk anders wordt. U krijgt hiermee een tijdelijke en valse perceptie van de echte wereld waarbij u bijvoorbeeld geluiden gaat zien. De kans op een bad trip is hierbij altijd aanwezig. Wij helpen onder meer met een:

Overige vormen van middelenverslaving – medicijnverslaving

Hiernaast zijn er middelen die niet eenvoudig in bovenstaande categorieën passen. Daarbij kunt u denken aan een medicijnverslaving. Medicijnen kunnen hierbij tal van effecten met zich meebrengen. U kunt hierbij verslaafd zijn aan Benzodiazepine, Morfine, Oxazepam, Lorazempam, of Diazepam (valium). Deze medicijnen hebben bijvoorbeeld een verdovend effect op u. Ook kunt u verslaafd zijn aan middelen die een seksverslaving in stand houden. Wat uw verslaving dan ook mag zijn, wij helpen u graag.

Middelenverslaving – dubbele diagnose

Het kan zijn dat u verslaafd bent aan een middel terwijl u tegelijkertijd kampt met een psychische stoornis. In dat geval heeft u een dubbele diagnose. Bij een dubbele diagnose heeft u eigenlijk twee problemen. Het bijzondere aan Vincere is dat wij gespecialiseerd zijn in de aanpak van beide problemen. Dit doen wij om de behandeling zo effectief mogelijk te maken. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Behandelen van middelenverslaving

Bij Vincere zijn wij gespecialiseerd in de behandeling van tal van verslavingen. Wat voor problemen u dan ook ondervindt, u bent bij ons aan het juiste adres. Wij raden u sterk aan om contact met ons op te nemen via het telefoonnummer 085 401 25 75 of stuur een email naar info@vincere-ggz.nl. Wij vertellen u graag meer over de mogelijke behandelingen tegen verslaving. Onze specialisten kijken samen met u naar de oplossing die u zo goed mogelijk helpt!

Direct hulp nodig?

 

 

Waarom Vincere?

Geen eigen bijdrage

Dubbele diagnosegroep

Persoonlijke benadering

Geborgen sfeer

Korte wachttijden

Uitgebreid behandelaanbod

Engelstalige behandeling

Ouderen groepen (50+)

Familieprogramma voor naasten

Intensief behandelprogramma

Klinieken in Portugal en Zuid Afrika