Alcohol verslaving stoppen

Seksverslaving – bent u verslaafd aan seks?

Veel mensen denken bij een seksverslaving aan een verslaving aan de daadwerkelijke geslachtsgemeenschap. De praktijk wijst echter uit dat het veel breder is dan dat. Bij een seksverslaving heeft u een groeiende en obsessieve behoefte aan seksuele activiteiten. Daarbij komt het vaak voor dat geslachtsgemeenschap niet eens bevredigend genoeg is. Daardoor vinden er ongezonde, extreme en schadelijke activiteiten plaats. Een verslaving aan seks werkt in veel gevallen destructief voor u en uw omgeving. Dit is echter hét moment om te breken van uw verslaving. Schaam u daarom niet en neem contact met ons op. Bel naar 085 401 25 75 of stuur ons een e-mail op info@vincere-ggz.nl.

Wat is een seksverslaving?

Als u kampt met een seksverslaving heeft u een continue behoefte aan seksuele activiteiten. De behoefte daarvan is daarbij dwangmatig en ongezond en houdt zich in zijn greep vanwege terugkerende gedachten. Seks vormt hiermee een ware obsessie voor u waarvan u niet lijkt los te kunnen breken. Dit zorgt ervoor dat uw seksuele gedrag steeds extremere vormen aanneemt, met alle risico’s van dien. U kunt zich schamen, hopeloos voelen en constant negatief over uzelf denken. De nadelen van een seksverslaving zijn daarbij enorm. Veel mensen proberen dan ook zelf los te breken van hun verslaving. In onze ervaring is dat vaak weinig succesvol. Daarbij lonkt een terugval in het oude gedrag namelijk al gauw. Wij raden dan ook een professionele behandeling van uw seksverslaving aan.

Gedachten en gedrag bij een seksverslaving

Er zijn verschillende soorten gedrag dat samenhangt met de verslaving aan seks. Er is hierbij altijd sprake van een obsessief-dwangmatig patroon waarbij de seksuele activiteiten steeds meer overheersen en u steeds meer beheersen:

 • Obsessief masturberen;
 • Pornoverslaving;
 • Onveilige of risicovolle seks hebben;
 • Veel cyberseks hebben;
 • Prostituees bezoeken;
 • Exhibitionisme;
 • Een – of meerdere – affaire(s) hebben;
 • Voyeurisme.

Het gedrag en gedachten die hiermee samenhangen zijn:

 • Normale seks bekoort u minder dan eerst;
 • Seksuele grenzen bij anderen respecteert u niet;
 • U voelt zich schuldig en voelt schaamte over uw gedrag;
 • U heeft een obsessie voor liefde, nieuwe romances en het verleiden van anderen;
 • Uw seksuele behoeften zijn niet meer onder controle;
 • Pogingen om te stoppen, gedrag te verminderen of controleren leiden tot niets;
 • Andere activiteiten in uw leven laat u verstek gaan vanwege uw seksverslaving;
 • U voelt zich gestrest, angstig, rusteloos of wordt zelfs gewelddadig als u geen geen seks hebt.

Een onbehandelde seksverslaving kan ervoor zorgen dat u zich erg schuldig kunt voelen. Daarbij kunt u zich erg schamen en doet het uw zelfbeeld niet veel goeds. Een verslaving aan seks is echter niets om u voor te schamen. Veel mensen kampen met hetzelfde probleem, en wij kunnen u helpen met professionele behandelingen tegen seksverslaving. Wacht daarom niet langer en neem contact met ons op via 085 401 25 75.

Waarom is seks zo verslavend?

Bent u verslaafd aan seks? Dan kampt u met een hele sterke drang naar seks. Er zijn meerdere redenen waarom seks zo verslavend is.

 • Een eerste reden is dat lust een belangrijk punt is bij een seksverslaving. Seks zorgt er namelijk voor dat dopamine vrijkomt in uw hersenen. Dat is het stofje dat ook wel het beloningshormoon wordt genoemd. De reden dat onze hersenen ons goed laat voelen is dat seks een manier is om ons als mens voort te planten. Als mens zijn wij biologisch geprogrammeerd om seks te waarderen. Bent u verslaafd aan seks? Dan bent u mogelijk verslaafd aan de dopamine. Uw hersenen verwart in dat geval de beloning met het overlevingsmechanisme van het lichaam.
 • Een tweede reden waarom seks zo verslavend kan zijn is dat het een bevestiging is voor uw zelfbeeld. Veel mensen die worden behandeld voor een behandeling voor seksverslaving, geven aan dat zij zich gewaardeerd en erkend voelen tijdens seks. Zij genieten hierbij van de goedkeuring van de partner(s) met wie zij seks hebben wat een fijn gevoel geeft.

Seksverslaving en eerdere traumatische ervaringen

Zowel mannen als vrouwen kunnen kampen met een seksverslaving. In de praktijk zien wij vaak dat mensen eerder in hun jeugd of leven een (psychisch) trauma hebben opgelopen. Deze traumatische ervaringen in het leven leiden tot diepgewortelde negatieve gevoelens. Als u een seksverslaving heeft, voelt u zich vaak onwaardig of afhankelijk van anderen. Schaamte hangt hier ook vaak mee samen. Eerder trauma kan hier dus de reden voor zijn. Andere redenen liggen mogelijk in de opvoeding in de jeugd, een gebrek aan een goed rolmodel, een te vroege confrontatie met seks of een te vroege blootstelling aan seksueel materiaal.

Gevolgen van seksverslaving

De seksverslaving zorgt ervoor dat u een constante drang hebt naar seksuele activiteiten. Dit kost natuurlijk veel aandacht en tijd in uw leven. Hierdoor kunnen uw sociale contacten zoals familie, vrienden of partner verslechteren. Daarnaast kampt u met een seksverslaving vaak met een groot schaamte- en schuldgevoel. Ondanks deze gevoelens kunt u maar niet losbreken van uw hunkering naar seksuele activiteiten. Dit gaat dan ook vaak gepaard met depressieve gevoelens. Los van de emotionele en sociale gevolgen, kan een verslaving aan seks ook zorgen voor problemen op financieel vlak of op uw gezondheid. Lees daarom meer over de risico’s van seksverslaving.

Afkicken – behandeling van seksverslaving?

In onze ervaring is het erg lastig om zelfstandig af te kicken van een seksverslaving. Professionele hulp om af te kicken kan u echter helpen om los te breken van deze verslavende gewoonte. Iedereen heeft te maken met zijn of haar eigen vorm van verslaving. Daarbij is het van belang om elke situatie op zichzelf te zien. Wij weten waar u tegenaan loopt en weten daarom dat een persoonlijke behandeling erg belangrijk is. Wij hebben daarbij meerdere mogelijke behandelingen om u te laten afkicken van uw verslaving.

Als u contact met ons opneemt, plannen wij een intakegesprek met u in. In dit intakegesprek spreekt u met een gespecialiseerd psycholoog en komen wij meer te weten over uzelf, uw situatie en uw relatie met seks. De psycholoog spreekt na afloop met een psychiater over uw situatie waarbij zij een behandelplan voor u opstellen. Daarbij wordt gekeken naar de aanpak hoe wij u het beste kunnen helpen met uw seksverslaving. In totaal zijn er vijf soorten behandelingen van seksverslaving:

U bent in onze handen verzekerd van de best mogelijke zorg. Zo besteden we ook extra aandacht om de kans op een terugval te voorkomen. Wilt u eindelijk van uw verslaving losbreken? Neem dan contact met ons op.

Seksverslaving en psychische stoornis (dubbele diagnose)

Een dubbele diagnose houdt in dat u zowel een verslaving als een psychische stoornis heeft. Voorbeelden van zo’n stoornis zijn ADHD, borderline, PTSS of autisme. Als u kampt met een seksverslaving en psychische stoornis, helpen wij u graag. Wij begrijpen immers de noodzaak van persoonlijke aandacht in een situatie zoals die van u. Onze therapeuten zijn gespecialiseerd in het gelijktijdig behandelen van een dubbele diagnose.

Verslaving aan seks en andere vormen van verslaving

Wij zien dat een verslaving aan seks vaak voorkomt samen met andere vormen van verslaving. Voorbeelden daarvan zijn:

Wilt u meer weten over de verslaving aan seks? Lees dan onze veelgestelde vragen bij een seksverslaving. Wacht niet langer dan nodig is om contact met ons op te nemen. Neem telefonisch contact op via 085 401 25 75 of stuur een e-mail naar info@vincere-ggz.nl.

Direct hulp nodig?

 

 

Waarom Vincere?

Geen eigen bijdrage

Dubbele diagnosegroep

Persoonlijke benadering

Geborgen sfeer

Korte wachttijden

Uitgebreid behandelaanbod

Engelstalige behandeling

Ouderen groepen (50+)

Familieprogramma voor naasten

Intensief behandelprogramma

Klinieken in Portugal en Zuid Afrika