Verwijzers verslavingszorg

Informatie voor verwijzers – huisartsen

Voor een goede gezondheidszorg is frequent en persoonlijk contact met de patiënt erg belangrijk. Helaas wijst de praktijk uit dat dit niet altijd even gemakkelijk is. Toch kan een vroege signalering van middelenmisbruik en middelenverslaving en gedragsverslaving van belang zijn. Als huisarts speelt u hierbij een voorname rol met het indiceren van de verslavingsbehandeling van uw patiënt. Middels deze pagina verstrekken wij meer uitleg over onze organisatie.

Verslaafde patiënten huisartsenpraktijk

Onderzoek wijst uit dat er bij een gemiddelde huisartsenpraktijk zo’n 100 tot 200 patiënten lopen die problemen hebben op het vlak van een verslaving. In vele gevallen wordt uw patiënt binnen de GGZ geweigerd voor een behandeling, omdat er sprake is van problematisch gebruik van middelen.

Als behandelaar binnen de verslavingszorg helpt Vincere uw patiënt hierbij. Samen met u als verwijzer zetten wij een noodzakelijke stap richting behandeling, waarna wij het vervolgtraject in gang zetten.

Patiënt aanmelden

U kunt erop rekenen dat uw patiënt bij Vincere aan het juiste adres is om geholpen te worden. Neem daarom contact op via 085 401 25 75 om een patiënt bij ons aan te melden. Daarnaast dient de patiënt zelf telefonisch contact met ons op te nemen om de intakeprocedure te starten. Hierbij verrichten wij een korte telefonisch screening en plannen wij een intakegesprek in.

Verwijsbrief aan Vincere

Voor het intakegesprek vragen wij een verwijsbrief. Op de verwijsbrief staat de relevante informatie uit het medisch dossier. Hierop staat ook een overzicht van de medicatie. Wij verzoeken de patiënt naar ons per mail op te sturen of geprint mee te nemen naar het intakegesprek. Deze informatie vertrekken wij natuurlijk ook aan de patiënt zelf tijdens de telefonische screening. Het is ook mogelijk een verwijzing te sturen via Zorgdomein.

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek gaan wij zorgvuldig en uitgebreid in gesprek met de patiënt. Hierbij besteden wij ook ruime aandacht aan co-morbiditeit. De patiënt voert het intakegesprek met een psycholoog. Na afloop wordt er een diagnose gesteld in het MDO tussen de psycholoog en een psychiater. De psychiater vertelt de patiënt tijdens het adviesgesprek welke behandeling het beste bij hem of haar past. Indien de patiënt hiermee akkoord gaat, komt hij op de (relatief korte) wachtlijst.

Over Vincere

Het helpen van de patiënt staat centraal bij alles wat wij als Vincere doen. Daarom werken wij samen met netwerk- en ketenpartners in de regio. Hierbij staan wij open voor verschillende vormen van samenwerking. Helpt u ons mee om het herstel van de patiënt nog beter en effectiever te maken? Neem dan contact met ons op.

Waarom Vincere?

 • Verschillende locaties in Nederland;
 • Korte wachttijden;
 • Jarenlange ervaring in de geestelijke gezondheidszorg;
 • Deskundige, intensieve en effectieve trajecten op maat;
 • Persoonlijke benadering van de patiënt in een geborgen sfeer;
 • Multidisciplinair en wetenschappelijk bewezen behandelingen;
 • Vergoed wordt door zorgverzekeraar. Geen kosten voor de patiënt (buiten eigen risico);
 • Speciale groepen gericht op ouderen (50+’ers) in klinisch traject;
 • Speciale groepen gericht op dubbele diagnose;
 • Engelstalige behandeling;
 • Aanbod geaccrediteerde nascholing en consultatie.

Daarnaast hebben wij veel ervaringsdeskundigen in dienst om onze behandeling nog beter te maken.

Infomercial

Bekijk onze infomercial om een goed beeld te krijgen van onze organisatie.

Geaccrediteerde nascholing

Vanuit onze expertise op het vlak van verslavingsproblematiek en verslavingszorg bieden wij geaccrediteerde nascholing aan. Wij stellen hierbij een programma voor u samen op basis van uw kennisbehoeften. Hierbij zijn er verscheidene thema’s die aan bod kunnen komen. Daarbij kunt u denken aan de volgende onderwerpen:

 • Wat is verslaving? Principes van afhankelijkheid en verslaving;
 • Signalering van verslavingsproblematiek in de klinische praktijk;
 • Motiverende gespreksvoering: hoe patiënten te motiveren te starten met een behandeling;
 • De belangrijkste soorten van middelenverslaving, medicijnenverslaving en gedragsverslavingen (gokverslaving, gameverslaving en seksverslaving);
 • Behandelmogelijkheden voor verslavingsproblematiek en waarop gelet dient te worden bij de behandeling;
 • Comorbiditeit en psycho-pharmaca;
 • Uitgebreide voorlichting over ons behandelaanbod.

Consultatie

Het is ons streven om patiënten zo goed mogelijk te helpen met hun verslavingsproblematiek. Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor de huisartsenpraktijk. Dit kan door problemen te herkennen, bespreekbaar te maken, passende zorg voor te leggen en de patiënt aan te zetten tot deze zorg. Om dit te faciliteren en u hiermee te helpen, bieden wij ondersteuning rondom verslavingsproblematiek aan.

Dit doen wij in enkele huisartsenpraktijken in Maastricht. Hierbij consulteren wij middels signalering, advisering, motiverende gespreksvoering, begeleiding en ambulante behandeling van patiënten (specialistische GGZ). Neem voor meer informatie contact met ons op.

Locaties

Locatie maastricht

Cadier en Keer

 

Pater Kustersweg 24
6267 NL Cadier en Keer 

Meer over deze locatie

 

Afkickkliniek verslavingszorg Sittard

Sittard

 

Wilhelminastraat 47
6131 KM Sittard

Meer over deze locatie

 

Afkickkliniek verslavingszorg Amsterdam

Amsterdam

 

Herengracht 372-374
1016 CH Amsterdam

Meer over deze locatie

 

Afkickkliniek Zuid-Afrika

Zuid-Afrika

 

6604 Plettenbergbay
Zuid-Afrika

Meer over deze locatie

 

 

Naast de behandellocaties in Cadier en Keer (bij Maastricht), Sittard, Amsterdam en Zuid-Afrika beschikken wij ook over locaties in Heerlen, Venlo, Margraten en twee locaties in Portugal. Lees hier meer over alle locaties.