Verwijzers verslavingszorg

Informatie voor verwijzers

De tijd waarin, en de frequentie waarmee, u een patiënt ziet in uw praktijk is helaas beperkt. Toch speelt u een belangrijke rol in de vroege signalering van middelenmisbruik en middelen- en gedragsverslaving en daarmee ook een belangrijke rol in het indiceren van een behandeling binnen de verslavingszorg.

Volgens onderzoek zijn er in een gemiddelde huisartsenpraktijk 100 tot 200 patiënten met problemen die gerelateerd zijn aan middelenmisbruik of een middelen- en/of gedragsverslaving.

In veel gevallen kan uw patiënt binnen de GGZ geweigerd worden voor behandeling omdat er sprake is van problematisch middelengebruik. Een verwijzing van uw patiënt naar Vincere betekent dan een eerste noodzakelijke stap richting behandeling, waarna een vervolgtraject binnen de GGZ in samenspraak met u als verwijzer zo nodig kan worden ingezet.

Infomercial
Bekijk onze infomercial om een goed beeld te krijgen van onze organisatie.

Een patiënt aanmelden

Als verwijzer kunt u bellen met 085-4012575 voor aanmelding van een patiënt. De patiënt dient zich echter ook zelf telefonisch bij ons aan te melden om de intakeprocedure te starten. Wij zullen vervolgens een korte telefonische screening bij de patiënt afnemen en een intakegesprek inplannen.

Intakefase
Wij bieden een zorgvuldige en uitgebreide intakefase met ruim aandacht voor co-morbiditeit. Er vindt eerst een intakegesprek met een psycholoog plaats en vervolgens een adviesgesprek met psychiater, GZ-psycholoog of verslavingsarts. Er is altijd een psychiater betrokken bij onze intakefase. Uit het adviesgesprek volgt de indicatie voor behandeling.

Verwijsbrief
Voor het intakegesprek vragen wij een verwijsbrief van de huisarts en relevante informatie uit het medisch dossier waaronder een medicatie-overzicht. Wij verzoeken de patiënt deze documenten vooraf naar ons te sturen per e-mail of mee te nemen naar het intakegesprek.

Samenwerking

Wij werken samen met diverse netwerk- en ketenpartners in de regio. Wij hechten veel waarde aan deze samenwerking gezien het belang hiervan voor het herstel van de patiënt.

Waarom Vincere?

 • Deskundige en intensieve trajecten op maat
 • Persoonlijke benadering van de patiënt in een geborgen sfeer
 • Multidisciplinair en wetenschappelijk bewezen behandeling
 • Vergoeding door zorgverzekeraar, geen eigen bijdrage voor de patiënt
 • 50+ groep en dubbeldiagnose-groep in klinisch traject
 • Engelstalige behandeling
 • Korte wachttijden
 • Aanbod geaccrediteerde nascholing en consultatie

Informatie

Wenst u informatie over onze behandeling of overleg rond een patiënt, of bent u geïnteresseerd in ons aanbod van geaccrediteerde nascholing en/of consultatie, neem dan gerust contact met ons op via telefoonnummer 085-4012575 of via e-mail relatiebeheer@vincere-ggz.nl.

We helpen u graag beoordelen of het zinvol is dat uw patiënt zich bij ons aanmeldt voor intake en behandeling.

Persoonlijke afspraak
Desgewenst komen wij graag bij u langs om een toelichting te geven op ons behandelaanbod en/of cases te bespreken.

Op uw verzoek

Geaccrediteerde nascholing
Voor u als verwijzer bieden wij onder meer geaccrediteerde nascholing rond verslavingsproblematiek en verslavingszorg. Wij stellen graag een programma voor u samen op basis van specifieke kennisbehoeften. Thema’s die aan bod kunnen komen zijn onder meer:

 • Wat is verslaving? Principes van afhankelijkheid en verslaving
 • Signalering van verslavingsproblematiek in de klinische praktijk
 • Motiverende gespreksvoering: hoe patiënten te motiveren te starten meteen behandeling
 • De belangrijkste groepen verslavende middelen en medicijnen en gedragsverslavingen zoals gokverslaving, gameverslaving en seksverslaving
 • Behandelmogelijkheden voor verslavingsproblematiek en waarop men dient te letten bij de behandeling
 • Comorbiditeit en psycho-pharmaca
 • Uitgebreide voorlichting over ons behandelaanbod

Consultatie
Momenteel bieden wij ondersteuning rond verslavingsproblematiek in enkele huisartsenpraktijken in Maastricht in de vorm van signalering, advisering, motiverende gespreksvoering, begeleiding en ambulante behandeling van patiënten (specialistische GGZ). Op deze manier helpen we patiënten in de huisartsenpraktijk verslavingsproblematiek te herkennen, bespreekbaar te maken passende zorg te accepteren en aan te gaan.

Mocht u behoefte hebben aan ondersteuning rond verslavingsproblematiek door een van onze professionals in uw praktijk, dan horen wij graag van u wat wij voor u kunnen betekenen.

Informatiebijeenkomst voor verwijzers

Wilt u meer weten over ons behandelaanbod, onze procedures en over onze organisatie, dan bent u van harte welkom op onze informatiebijeenkomsten voor verwijzers in Amsterdam of in Limburg. U kunt zich inschrijven op een van onderstaande data en locaties:

Dinsdag 18/5/2018 in Amsterdam van 19.00u. tot 20.00u.
Woensdag 19/5/2018 in Venray van 19.00u. tot 20.00u.
Dinsdag 26/5/2018 in Venlo van 19.00u. tot 20.00u.
Woensdag 27/5/2018 in Sittard van 19.00u. tot 20.00u.

Voor vragen kunt u ons bereiken per e-mail: verwijzers@vincere-groep.com of telefonisch: 085-4012575.

Meld je hier aan.Alle informatiebijeenkomsten vinden plaats van 19.00u tot 20:00u.


* = verplicht in te vullen

Locaties

Locatie maastricht

Maastricht

Pater Kustersweg 24
6267 NL Cadier en Keer

Meer over locatie

Afkickkliniek verslavingszorg Sittard

Sittard

Wilhelminastraat 47
6131 KM Sittard

Meer over locatie

Afkickkliniek verslavingszorg Amsterdam

Amsterdam

Herengracht 372-374
1016 CH Amsterdam

Meer over locatie

Afkickkliniek Zuid-Afrika

Zuid-Afrika

6604 Plettenbergbay
Zuid-Afrika

Meer over locatie