Cannabis

De VN heeft haar jaarlijks rapport gepubliceerd over het wereldwijd drugsgebruik, daaruit is naar voren gekomen dat cannabis nog steeds de meest gebruikte drug is. De VN schat dat ongeveer 3,8 procent van de wereldbevolking (15-64 jaar) in onderzoeksjaar 2017 minstens één keer cannabis consumeerde. Dat komt neer op ongeveer 188 miljoen mensen. Daarnaast wordt in het rapport ook vermeld dat middelengebruik en afhankelijkheid van middelen toeneemt.

De grootste toename van het cannabisgebruik is te vinden in de Verenigde Staten en Canada, de toename komt uiteraard mede doordat vele staten in de Verenigde Staten cannabis hebben gelegaliseerd, Canada heeft cannabis in 2017 gelegaliseerd.

Opioïden

Het rapport van de VN laat ook zien dat opioïden (heroïne en legale pijnstillers) verantwoordelijk zijn voor ongeveer twee derde van alle drugsgerelateerde sterfgevallen in 2017.

Het rapport meldt bovendien dat opioïdenmisbruik, gecentreerd rond Fentanyl en soortgelijke medicijnen, een voortdurende crisis is in de VS en Canada. In 2017 zijn er maar liefst 51.000 overdoses gemeld. Overigens wordt in landen in West-, Midden- en Noord-Afrika een nieuwe opioïdencrisis gemeld rondom een ander medicijn: Tramadol. Dit middel overstroomt daar momenteel de markt, zo blijkt uit inbeslagnames. In 2010 werd er nog maar 10 kilogram onderschept. In 2017 ongeveer 125 ton.