Als iemand een vooroordeel heeft, betekent dit dat diegene een bepaalde mening heeft zonder dat ergens bewijs of kennis van is. Iemand die verslaafd is wordt vaak bevooroordeeld door mensen uit de omgeving.
Er wordt al snel een beeld geschetst van iemand die verslaafd is. Men ziet een (hard)drugsgebruiker voor zich, die geen onderdak heeft en er mager of verwaarloosd uitziet.
Iemand die verslaafd is aan een bepaald middel of een gewoonte, heeft geen specifieke eigenschappen of uiterlijke kenmerken.
Iedereen in je omgeving kan afhankelijk zijn aan bijvoorbeeld alcohol of drugs zonder dat je het aan diegene hoeft te zien. Verslavingen komen voor in alle lagen van de samenleving. Van werklozen tot verkoopmedewerkers maar ook bijvoorbeeld een directeur.

Er zijn in Nederland bijna 2.000.000 verslaafden per jaar, waarvan ongeveer 65.000 gebruikers zich aanmelden bij een instelling voor hulp. Bij verslavingszorginstellingen in Nederland melden zich veel mensen aan van verschillende leeftijdsgroepen en verschillende soorten verslavingen. De grootste groep mensen die zich aanmelden bij de verslavingszorg valt in de leeftijdscategorie tussen 25 en 55 jaar.

De laatste jaren neemt het aandeel van de 55plussers in de verslavingszorg flink toe. Dit is voornamelijk voor alcoholhulpvragen.

Naasten
Sommige gebruikers worden opgevangen en geholpen door vrienden en familie wanneer ze voor hun probleem uitkomen. Anderen worden juist de rug toegekeerd omdat de naasten het niet aankunnen om met een verslaafde te leven. Iemand die verslaafd is moet juist geholpen worden om van zijn/haar probleem af te komen.

Slecht humeur? Laat wat vaker de alcohol staan!

Slecht humeur? Laat wat vaker de alcohol staan!

Alcohol is niet alleen slecht voor je lichaam maar ook voor je geestelijke gezondheid. Je humeur kan namelijk behoorlijk achteruit gaan door regelmatig alcoholgebruik. Onderzoekers van de Universiteit van Hong Kong ontdekten dat met name vrouwen hier last van hebben....

VN-rapport: Cannabis nog steeds populairste drug

VN-rapport: Cannabis nog steeds populairste drug

Cannabis De VN heeft haar jaarlijks rapport gepubliceerd over het wereldwijd drugsgebruik, daaruit is naar voren gekomen dat cannabis nog steeds de meest gebruikte drug is. De VN schat dat ongeveer 3,8 procent van de wereldbevolking (15-64 jaar) in onderzoeksjaar 2017...

Rookverbod op scholen vanaf 2020

Rookverbod op scholen vanaf 2020

NIEUWS | Er mag vanaf augustus 2020 niet meer gerookt worden op scholen. Wordt dit rookverbod niet gehandhaafd? Kan volgen boetes die kunnen oplopen tot 4.500 euro. Dat meldt De Volkskrant. Scholen worden zelf verantwoordelijk voor de handhaving. Staatssecretaris Paul...

Contactformulier

Starten met een behandeling?

Wil je breken met je verslaving? Neem dan contact op voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek bekijken wij hoe wij je het beste kunnen helpen. Wij bieden namelijk altijd behandelingen op maat aan. Zo hebben we voor iedereen de juiste aanpak.