Als iemand een vooroordeel heeft, betekent dit dat diegene een bepaalde mening heeft zonder dat ergens bewijs of kennis van is. Iemand die verslaafd is wordt vaak bevooroordeeld door mensen uit de omgeving.
Er wordt al snel een beeld geschetst van iemand die verslaafd is. Men ziet een (hard)drugsgebruiker voor zich, die geen onderdak heeft en er mager of verwaarloosd uitziet.
Iemand die verslaafd is aan een bepaald middel of een gewoonte, heeft geen specifieke eigenschappen of uiterlijke kenmerken.
Iedereen in je omgeving kan afhankelijk zijn aan bijvoorbeeld alcohol of drugs zonder dat je het aan diegene hoeft te zien. Verslavingen komen voor in alle lagen van de samenleving. Van werklozen tot verkoopmedewerkers maar ook bijvoorbeeld een directeur.

Er zijn in Nederland bijna 2.000.000 verslaafden per jaar, waarvan ongeveer 65.000 gebruikers zich aanmelden bij een instelling voor hulp. Bij verslavingszorginstellingen in Nederland melden zich veel mensen aan van verschillende leeftijdsgroepen en verschillende soorten verslavingen. De grootste groep mensen die zich aanmelden bij de verslavingszorg valt in de leeftijdscategorie tussen 25 en 55 jaar.

De laatste jaren neemt het aandeel van de 55plussers in de verslavingszorg flink toe. Dit is voornamelijk voor alcoholhulpvragen.

Naasten
Sommige gebruikers worden opgevangen en geholpen door vrienden en familie wanneer ze voor hun probleem uitkomen. Anderen worden juist de rug toegekeerd omdat de naasten het niet aankunnen om met een verslaafde te leven. Iemand die verslaafd is moet juist geholpen worden om van zijn/haar probleem af te komen.

Het verhaal van Luciano

Het verhaal van Luciano

“Het programma heeft mij geleerd om in de spiegel te kijken. Nu coach in andere om ook in de spiegel te kijken.”Hij begon op jonge leeftijd met het roken van hasjiesj maar eindigde na 35 jaar gebruik op straat met een heroïneverslaving. Luciano (55) is nu...

Het verhaal van Zvonko

Het verhaal van Zvonko

“Er moest maar één ding veranderen en dat was: ALLES!”Iedereen kent ze wel, de verschillende indrukwekkende verhalen van mensen in gebruik. Hij/zij zit totaal niet lekker in zijn vel, wil emoties onderdrukken en vertelt het verhaal over zijn/haar leven in...

Contactformulier

Starten met uw behandeling?

Wilt u breken met uw verslaving? Neem dan vandaag nog contact op voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek bekijken wij hoe wij u het beste kunnen helpen. Wij hebben namelijk verschillende behandelingen die onder meer verschillen qua locatie en intensiteit. Op die manier kunnen wij iedere problematiek anders aanpakken.