Als iemand een vooroordeel heeft, betekent dit dat diegene een bepaalde mening heeft zonder dat ergens bewijs of kennis van is. Iemand die verslaafd is wordt vaak bevooroordeeld door mensen uit de omgeving.
Er wordt al snel een beeld geschetst van iemand die verslaafd is. Men ziet een (hard)drugsgebruiker voor zich, die geen onderdak heeft en er mager of verwaarloosd uitziet.
Iemand die verslaafd is aan een bepaald middel of een gewoonte, heeft geen specifieke eigenschappen of uiterlijke kenmerken.
Iedereen in je omgeving kan afhankelijk zijn aan bijvoorbeeld alcohol of drugs zonder dat je het aan diegene hoeft te zien. Verslavingen komen voor in alle lagen van de samenleving. Van werklozen tot verkoopmedewerkers maar ook bijvoorbeeld een directeur.

Er zijn in Nederland bijna 2.000.000 verslaafden per jaar, waarvan ongeveer 65.000 gebruikers zich aanmelden bij een instelling voor hulp. Bij verslavingszorginstellingen in Nederland melden zich veel mensen aan van verschillende leeftijdsgroepen en verschillende soorten verslavingen. De grootste groep mensen die zich aanmelden bij de verslavingszorg valt in de leeftijdscategorie tussen 25 en 55 jaar.

De laatste jaren neemt het aandeel van de 55plussers in de verslavingszorg flink toe. Dit is voornamelijk voor alcoholhulpvragen.

Naasten
Sommige gebruikers worden opgevangen en geholpen door vrienden en familie wanneer ze voor hun probleem uitkomen. Anderen worden juist de rug toegekeerd omdat de naasten het niet aankunnen om met een verslaafde te leven. Iemand die verslaafd is moet juist geholpen worden om van zijn/haar probleem af te komen.

Het verhaal van Bas

Het verhaal van Bas

Bas (28) voelde zich op jonge leeftijd al het zwarte schaap. Hij probeerde zich te mengen tussen de populaire jongens van de straat waar hij al gauw mee deed met het roken van joints. Begin 2017 startte hij bij Vincere voor zijn alcohol- en...

Het verhaal van Karima

Het verhaal van Karima

Hoewel ze er zelf niet bewust van was dat ze een verslaving had, heeft de familie van Karima haar ogen geopend. Op 4 augustus 2017 is ze haar klinische behandeling in Cadier en Keer gestart waardoor ze tot op de dag van vandaag clean is van alcohol en...

‘Geestelijke gezondheidszorg onhoudbaar bij huidig beleid’

‘Geestelijke gezondheidszorg onhoudbaar bij huidig beleid’

Een gebrek aan geld, personeel en innovatie brengt levering van zorg in gevaar, waarschuwt KPMG, dat wijst op noodzakelijke investeringen. De geestelijke gezondheidszorg in Nederland biedt patiënten goede uitkomsten maar is duur in vergelijking met landen om ons heen....

Contactformulier

Starten met een behandeling?

Wil je breken met je verslaving? Neem dan contact op voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek bekijken wij hoe wij je het beste kunnen helpen. Wij bieden namelijk altijd behandelingen op maat aan. Zo hebben we voor iedereen de juiste aanpak.