Zwanger en verslaafd

Zwanger en verslaafd 

Zwanger en verslaafd aan drugs of alcohol? Dit kan voor veel problemen zorgen. Ook na de geboorte kan een kind veel last hebben van de verslaving van een moeder tijdens de zwangerschap. Ben je in verwachting of wil je zwanger worden? Het is dan belangrijk dat je op tijd afkickt. Wij bieden daarom verschillende behandelingen voor zwangere vrouwen met een verslaving. Bel 085 401 25 75, stuur een e-mail naar info@vincere-ggz.nl of meld je direct aan voor een intakegesprek.

Gevaren 

Ben je zwanger en verslaafd? Dan kan dat grote gevaren hebben. Verschillende middelen hebben namelijk invloed op de moeder en haar ongeboren kind. Verdovende drugs als morfine, methadon en heroïne verhogen bovendien de kans op een miskraam of vroeggeboorte. Ook gebruik van opwekkende harddrugs als cocaïne, LSD, ecstasy, amfetamine en speed verhogen de kans op een miskraam.

Cocaïne tijdens zwangerschap

Cocaïnegebruik tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op een loslatende placenta of vroegtijdig breken van de vliezen. Hierdoor moet de moeder met spoed worden opgenomen om blijvende schade of zelfs overlijden van de baby te voorkomen. Ben je zwanger en verslaafd aan cocaïne? Dan loopt de moeder ook meer risico op hersenbloedingen, migraine, hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging en epileptische aanvallen.

Lees meer over cocaïnegebruik tijdens uw zwangerschap.

Cannabis tijdens zwangerschap

De psychoactieve stof THC in cannabis kan zorgen voor een vroeggeboorte en een lager geboortegewicht van de baby. Cannabis wordt bovendien veelvuldig gebruikt in combinatie met tabak. Daarvan is al langer bekend dat dit erg slecht is tijdens de zwangerschap.

Lees meer over de combinatie cannabisverslaving en zwangerschap.

Alcohol tijdens zwangerschap

Het gebruik van alcohol heeft allerlei negatieve effecten op een ongeboren kind. Ben je zwanger en verslaafd aan alcohol? Dan kan dit zorgen voor een miskraam of vroeggeboorte. Ook kleine hoeveelheden alcohol kunnen al schade aanrichten. Als de moeder toch alcohol drinkt, dan heeft de baby meer kans op aangeboren afwijkingen, voornamelijk het zogenaamde Foetaal Alcohol Sydroom (FAS). Baby’s met FAS hebben een laag geboortegewicht, groeien traag, hebben gezichtsafwijkingen en afwijkingen aan de hersenen. FAS komt vooral voor bij kinderen van zware drinkers. Per jaar worden er zo’n vijfhonderd baby’s geboren met dit syndroom. 

Lees meer over de combinatie alcoholverslaving en zwangerschap.

Cocaïne tijdens zwangerschap

Kinderen van moeders die cocaïne gebruiken, worden vaak te vroeg geboren. Hierdoor zijn ze niet goed op gewicht, zijn hun hoofdjes niet volledig volgroeid en zijn ze kleiner dan ‘normale’ baby’s. Daarbij heeft 60% tot 95% van de baby’s van moeders die tijdens de zwangerschap verslaafd waren aan cocaïne last van onthoudingsverschijnselen. En dat merk je zeker de eerste weken: huilen, slecht slapen, koorts, trillingen, stijfheid, zweten, braken en diarree. Ook op latere leeftijd heeft het invloed op kinderen. Denk aan gedragsstoornissen als hyperactiviteit, concentratiestoornissen en achterstand in de geestelijke en motorische ontwikkeling.

Lees meer over de combinatie cocaïneverslaving en zwangerschap.

Cannabis tijdens zwangerschap

Een hasj- of wietverslaving tijdens de zwangerschap kan leiden tot concentratiestoornissen, groeiachterstand en hyperactiviteit bij het kindje. Cannabis gebruik en zwangerschap is dus een gevaarlijke combinatie. Kinderen van moeders die cannabis gebruikten tijdens de zwangerschap hebben daarnaast ook nog eens een grotere kans om vanaf drie jaar cognitieve problemen, gedragsafwijkingen of angststoornissen te ontwikkelen. 

Lees meer over de combinatie cannabisverslaving en zwangerschap.

Vruchtbaarheid?

Middelen zoals morfine, heroïne, cocaïne, alcohol, hasj en marihuana leiden tot een verminderde vruchtbaarheid. Wil je toch zwanger worden? Dan zal dit moeilijker gaan wanneer je drugs of alcohol gebruikt. Bovendien hebben ook een slechte hygiëne en een ongezond voedingspatroon een nadelig effect op de vruchtbaarheid. Zaken die vaak samen gaan met een verslaving.  Kortom, zwanger worden met een verslaving is een stuk moeilijker. Zoek je hulp? Neem vrijblijvend contact op via 085 401 25 75.

Behandeling

Wil je graag een kindje, maar ben je verslaafd? Afkicken vóór de zwangerschap is moeilijk en vereist doorzettingsvermogen, maar de kinderwens kan daarbij een steun in de rug zijn. Ben je zwanger en verslaafd aan cocaïne, cannabis, alcohol of een ander middel? Dan kunnen wij je helpen om jouw de baby zo gezond mogelijk ter wereld te brengen. Neem contact op (085 401 25 75) of plan een intakegesprek! Samen bekijken we dan welke behandelmethode het beste bij je past. Vincere GGZ biedt de volgende behandelingen aan:

Direct hulp nodig?

 

 

Waarom Vincere?

Geen eigen bijdrage

Dubbele diagnosegroep

Persoonlijke benadering

Geborgen sfeer

Korte wachttijden

Uitgebreid behandelaanbod

Engelstalige behandeling

Ouderen groepen (50+)

Familieprogramma voor naasten

Intensief behandelprogramma

Klinieken in Portugal en Zuid Afrika