Zwanger en verslaafd

Zwanger en verslaafd aan drugs of alcohol?

Zwanger en verslaafd aan hard- of softdrugs of alcohol? Verslaving aan alcohol of drugs als cannabis, cocaïne geeft veel problemen voor zowel voor de aanstaande moeder als voor de baby. Ook na de geboorte kan een kind veel last hebben van de verslaving van een moeder tijdens de zwangerschap. Bent u in verwachting of wilt u zwanger worden? Én van uw verslaving af? Wij bieden verschillende effectieve behandelingstrajecten voor zwangere vrouwen met een verslaving. Bel 085 401 25 75, stuur een email naar info@vincere-ggz.nl, of meld u direct aan voor een intakegesprek.

Wat is de invloed van verslaving op vruchtbaarheid?

Middelen zoals morfine, heroïne, cocaïne, alcohol, hasj en marihuana leiden tot een verminderde vruchtbaarheid. Ben er dus van bewust dat wanneer u zwanger wilt worden, dat dit door een verslaving een stuk moeilijker zal zijn. Zwanger en verslaafd zijn is niet alleen een probleem vanwege het middelengebruik, ook verwaarlozing van hygiëne en slechte voedingspatronen hebben een nadelig effect op vruchtbaarheid. Kortom: Zwanger worden met een verslaving is een stuk moeilijker. Wil u weten hoe het precies zit? Bel onze experts: 085 401 25 75.

Wat is de invloed van verslaving op zwangerschap?

De effecten van drugs en de omstandigheden die te maken hebben met verslaving, hebben een negatieve invloed op de aanstaande moeder en het kind. Ook tijdens de zwangerschap kunnen drugs als cannabis, cocaïne of alcohol voor de nodige problemen zorgen.

Cocaïne tijdens zwangerschap

Verdovende harddrugs als morfine, methadon en heroïne verhogen de kans op een miskraam of vroeggeboorte. Ook gebruik van opwekkende harddrugs als cocaïne, LSD, ecstasy, amfetamine en speed verhogen de kans op een miskraam.

Van cocaïne is bekend dat dit een kans op een loslatende placenta of vroegtijdig breken van de vliezen met zich mee brengt. Dit betekent een spoedopname om blijvend gezondheidsschade of zelfs overlijden te voorkomen! Bent u zwanger en verslaafd aan cocaïne gebruik? Dan loopt u ook meer risico op hersenbloedingen, migraine, hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging en epileptische aanvallen.

Lees meer over: cocaïnegebruik tijdens uw zwangerschap.

Cannabis tijdens zwangerschap

De psychoactieve stof THC in cannabis, is in staat is de placenta te passeren. Dit kan leiden tot een te vroege geboorte en een lager geboortegewicht dan baby’s van moeders die geen cannabis gebruiken. Cannabis wordt veelvuldig gebruikt in combinatie met tabak, daarvan is al langer bekend dat dit een slechte werking heeft tijdens en na de zwangerschap.

Lees meer over de combinatie: cannabisverslaving en zwangerschap.

Alcohol tijdens zwangerschap

Het gebruik van alcohol heeft allerlei vervelende effecten op een ongeboren kind. Zwanger en verslaafd aan alcohol kan leiden tot een verhoogde kans op een miskraam of vroeggeboorte. Ook kleine hoeveelheden alcohol kunnen schade aanrichten. Het drinken van minder dan één glas alcohol per dag kan onder andere de risico’s op een miskraam, foetale sterfte en vroeggeboorte verhogen.

Lees meer over de combinatie: alcoholverslaving en zwangerschap.

Wat is de invloed van verslaving op het kind?

Bent u zwanger en verslaafd? Dan heeft het ongeboren kind al voor de geboorte een valse start. Uit onderzoek blijkt dat de schadelijke stoffen via de navelstreng de vrucht bereiken. En dus de kleine foetus beïnvloeden. Met alle gevolgen van dien!

De gevolgen van cocaïne tijdens zwangerschap

Kinderen die een zwangerschap onder cocaïne overleven worden vaak te vroeggeboren. Hierdoor zijn ze niet goed op gewicht, zijn hun hoofdjes niet volledig volgroeid en zijn ze kleiner dan ‘normale’ baby’s. Daarbij heeft 60% tot 95% van de baby’s van moeders die zwanger en verslaafd waren aan cocaïne last van onthoudingsverschijnselen. En dat merkt u zeker de eerste weken: huilen, slecht slapen, koorts, trillingen, stijfheid, zweten, braken en diarree.

Kinderen van wie de moeder verslaafd was aan cocaïne tijdens de zwangerschap, hebben daar ook op latere leeftijd last van. Denk aan gedragsstoornissen als hyperactiviteit, concentratiestoornissen, en achterstand in de geestelijke en motorische ontwikkeling.

Lees meer over de combinatie: cocaïneverslaving en zwangerschap.

De gevolgen van cannabis tijdens zwangerschap

Een wiet- of hasj verslaving tijdens de zwangerschap kan leiden tot concentratiestoornissen, groeiachterstand en hyperactiviteit bij de baby. Cannabis en zwangerschap is dus een gevaarlijke combinatie. Uit onderzoek blijkt dat vanaf drie jaar een kind cognitieve- en gedragsafwijkingen en angststoornissen kan ontwikkelen wanneer zijn moeder tijdens de zwangerschap cannabisverslaafd was.

Lees meer over de combinatie: cannabisverslaving en zwangerschap.

De gevolgen van alcohol tijdens zwangerschap

Zelfs als u maar een of twee glazen alcohol drinkt tijdens de zwangerschap, dan kan dit al gevolgen hebben op de motoriek van uw kind. Ook is er mogelijk een hoger risico op een laag geboortegewicht. Hoe meer alcohol de moeder drinkt, des te groter is de kans op negatieve effecten.

Het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap kan leiden tot een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen, het zogenaamde Foetaal Alcohol Sydroom (FAS). Baby’s met FAS hebben een laag geboortegewicht, groeien traag, hebben gezichtsafwijkingen en afwijkingen aan de hersenen. FAS komt vooral voor bij kinderen van zware drinkers. Per jaar worden er ca. vijfhonderd baby’s geboren met FAS!

Lees meer over de combinatie: alcoholverslaving en zwangerschap.

Zwanger en verslaafd? Laat u behandelen door de professionals.

Wilt u graag een kindje, maar bent u verslaafd? Afkicken vóór de zwangerschap is moeilijk en vereist doorzettingsvermogen, maar de zwangerschapswens kan daarbij een steun in de rug zijn. Bent u zwanger en verslaafd aan harddrugs (cocaïne), softdrugs (cannabis) of alcohol? Wij kunnen u helpen om uw de baby zo gezond mogelijk ter wereld te brengen. Neem in ieder geval zo snel mogelijk contact met op ons (085 401 25 75) of plan direct een intakegesprek! Samen bekijken we welke behandelmethode het beste bij u past:

Wacht niet langer en neem vandaag nog contact op.

Direct hulp nodig?

 

 

Waarom Vincere?

Geen eigen bijdrage

Dubbele diagnosegroep

Persoonlijke benadering

Geborgen sfeer

Korte wachttijden

Uitgebreid behandelaanbod

Engelstalige behandeling

Ouderen groepen (50+)

Familieprogramma voor naasten

Intensief behandelprogramma

Klinieken in Portugal en Zuid Afrika